Inspiraci pro řešení bezdomovectví hledáme v Brně, říká budoucí pražská radní Johnová

Hlavní město se v otázce sociálního bydlení vydá podobnou cestou jako Brno. Inspiraci v projektech Housing First a Rapid Re-Housing našla budoucí radní pro sociální politiku a zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě). "V Praze se ale v tento okamžik moc stavět nedá," přiznává v rozhovoru pro info.cz Johnová.

 

Koalice mluví o programech ukončování bezdomovectví nebo o tom, že nechce, aby děti žily na ubytovnách. V programovém prohlášení Rady jsou ale spíše obecné věty. Můžete konkrétně říct, zda se chcete inspirovat například brněnskými programy Housing First a Rapid Re-Housing?

Brněnský projekt je určitě inspirativní. Výzkumné zprávy říkají, že má asi 95procentní úspěšnost. Byl oceňovaný na mezinárodní úrovni. Myslím, že takto významný projekt nemůžeme pominout. Pokud se ptáte, jestli se jím budeme inspirovat, tak mohu říci, že ano, v Brně se určitě inspirovat budeme. Budeme spolupracovat s lidmi, kteří tento projekt realizovali.

Já znám z praxe – i z jiných oblastí, například z práce s lidmi s postižením –, že ono postupné navyšování nároků na lidi vede k tomu, že prostupné bydlení nefunguje a je třeba hledat jiné cesty. A věřím tomu, že je najdeme.

Budete se ptát i na názory opozice? Například brněnská ODS zmiňované projekty kritizovala.

Určitě. Chtěla bych na magistrátu vytvořit prostředí, ve kterém by se dalo diskutovat. Názory opozice, které jsou konstruktivní a vycházejí ze znalosti problému, přivítám, protože to je cesta, jak předejít problémům, které mohou nastat, když se něco nekonzultuje. Řada politik, které se v Česku aplikují, proběhly bez konzultací a projevilo se to na nich.

Ptám se na to právě kvůli tomu, že kromě zmíněných pozitivních reakcí a ocenění například ze strany EU, byla slyšet i kritika. Nejen politici, ale i obyvatelé Brna si stěžovali na nedodržování pravidel, neplacení nájemného, zvyšování hluku a nepořádku. Neobáváte se odmítavé reakce, pokud byste projekty zavedly v Praze?

Vím, že lidé bez domova a ta rozmanitá skupina lidí, kteří se do této situace dostávají, patří k nejstigmatizovanějším u nás. Takže si umím představit, že ty reakce budou i velmi negativní. O tom nebezpečí víme, jsem si ho vědoma. Budeme se tomu ale snažit předcházet kvalitní přípravou, komunikací, konzultacemi s odborníky, kteří vidí cestu v Housing First i těmi prosazujícími spíše prostupné bydlení.

Nebylo by lepší cestou orientovat se více na poradenství a prevenci, jak to Praha sobě dělala na Praze 7? Například pomáhat nájemníkům při jednáních s majiteli nebo zřizováním kontaktních centra pro lidi bez domova.

Určitě to je také cesta, akorát je nutné si říct, že potřebujeme řešení individualizovat. Lidé se dostávají do bytové nouze z různých důvodů. Velká část lidí bez domova má duševní onemocnění. Další skupinou jsou Romové, kterým byt jen tak někdo nepronajme. Mám kolem sebe lidi, kteří tento problém řešili. A je to opravdu velký problém. Na každý případ potřebujete jiný nástroj, ne všude lze užít prevenci. Budeme se zaměřovat na příčiny, proč ty věci nefungují. Chceme řešit problémy a ne záplatovat díry.

Už jste si zjišťovala, jestli by na projekty ukončování bezdomovectví mohla Praha čerpat dotace, jak to dělalo třeba Brno?

Věřím tomu, že zdroje budou. Víte, já ještě vlastně ani nejsem ve funkci. Jsem zvolená zastupitelka a navzdory tomu, že ještě neproběhlo ustavující zastupitelstvo, tak se snažíme zkoumat terén a dívat se, jak věci fungují a nefungují. Myslím si, že bude možné peníze čerpat, ale jak konkrétně zatím netuším.

Pokračování rozhovoru najdete na serveru info.cz >>>