Investiční přitažlivost Česka stále klesá

ministerstvo financí

ministerstvo financí Zdroj: Tomas Novak/Euro

Přede dvěma lety byla Česká republika podle magazínu Bloomberg Markets pátou nejlepší zemí pro investory, kteří se zaměřují na rozvíjející se trhy. Postupně se však propadla až na letošní dvanácté místo. „Na burze není do čeho investovat,“ upozorňuje na jeden ze zásadních nedostatků Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu J&T Banky.

Všechny ekonomiky před Českem navíc mají rychlejší hospodářský růst. Kromě odhadovaného růstu hrubého domácího produktu hodnotil magazín dalších osmnáct kritérií jako cena akcií k vlastnímu jmění, likviditu na burze, hrozbu krachu země, kolísavost kurzu nebo například to, jak konkrétní stát umožňuje soukromé podnikání.

Velkým problémem pražské burzy je podle expertů právě likvidita na burze. Neboli to, jak snadno se dají cenné papíry prodat. „Ve srovnání s dobou před třemi čtyřmi lety je objem obchodů poloviční,“ uvádí hlavní makléř brokerjet České spořitelny Martin Urban. Zatímco ještě v roce 2012 byl průměrný denní objem obchodů s akciemi na pražské burze přes miliardu korun, v minulém roce to bylo zhruba 614 milionů. V předkrizovém roce 2007 přesáhl objem akciových obchodů za den v průměru dokonce čtyři miliardy korun. „Obchoduje se se třemi čtyřmi společnostmi,“ zdůrazňuje Urban.

rozvíjející se trhyrozvíjející se trhy | ctk

V minulosti navíc tuzemský trh lákal zahraniční investory svým potenciálem ekonomického růstu, který byl ještě posílen vstupem republiky do Evropské unie v roce 2004. V současnosti se však „růstový příběh“ pro investory vytratil. Podle Vaníčka již pražská burza nemá růstové tituly, ale naopak dividendové.

Českou republiku tak poráží z evropských zemí nejen desáté Polsko, ale též Lotyšsko, které je deváté. A Maďarsko, jemuž během finanční krize pomáhal Mezinárodní měnový fond, je jen o příčku horší. Zajímavostí letošního žebříčku Bloomberg Markets je, že Čína neobhájila první místo, když ji předběhla nejen Jižní Korea, ale rovněž Katar. Důvodem může být zpomalování čínského ekonomického růstu. „Objevují se informace, že Čína má problémy s realitní bublinou,“ dodává Vaníček.