Irák koupí 28 českých bitevníků L-159

L-159 (Foto Profimedia.cz)

L-159 (Foto Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Irák koupí 28 českých bitevních letounů Aero L-159 Alca za přibližně miliardu dolarů (19,3 miliardy korun). Uvedl to český ministr obrany Alexandr Vondra s tím, že 24 letounů bude nových, zbývající čtyři budou přestavěny z armádních přebytků. Češi zajistí i výcvik pilotů. Aero doufá, že obchod s Irákem mu pomůže k dalším zakázkám.

Podle Vondry do Iráku první ze čtyřech starších L-159 dorazí za sedm měsíců. Jak řekl agentuře Reuters mluvčí iráckého premiéra Núrího Málikího, tyto letouny dostane Irák zdarma. Dodávky nových strojů z Aera Vodochody začnou za dva roky. Vondra dnes o smlouvě jednal se svým iráckým protějškem Sádúnem al-Dulejmím. Ten nazval dohodu „prvním krůčkem“, ke konečnému uzavření kontraktu dojde během několika týdnů.

Aero dosud tvrdilo, že nové letouny dokáže i s ohledem na své dodavatele vyrobit za 39 až 55 měsíců. Nyní ale firma podle mluvčí Terezy Kryšpínové šla „na dřeň“, aby smlouvu s Irákem získala. Jakmile totiž budou L-159 létat ve více zemích, stanou se rázem atraktivnějším zbožím, vysvětlila pro E15.cz. „Doufáme, že tato zakázka by Aeru mohla pomoct ve vyjednávání o dalších budoucích kontraktech,“ dodala.

Málikí během večerejšího setkání s českým premiérem Petrem Nečasem potvrdil, že všechny dodané letouny musí být nové. Armáda přitom chtěla Iráčanům prodat některé ze svých vyřazených bitevníků, které používala jen krátce. Do Iráku nakonec dodá dvoumístný cvičný letoun, který získala ze Španělska jako kompenzaci za nedostatky letounů CASA. Stejným směrem poputuje i další stroj, který armádě zřejmě vrátí španělský výrobce. Další dva dvoumístné letouny přestaví Aero s využitím vyřazených jednomístných L-159. Dvoumístná letadla budou sloužit k výcviku iráckých pilotů, na kterém se podle Vondry bude podílet česká armáda.

USA na Irák tlačí, aby co nejdříve zabránil transportu zbraní z Íránu do Sýrie přes irácký vzdušný prostor. Od americké invaze do země v roce 2003 ale nemá Irák žádné vlastní letectvo. Základ nové vzdušné obrany mají položit stíhací letouny F-16 od USA, L-159 poslouží k výcviku pilotů. Bagdád tvrdí, že přesto nebude do roku 2020 sám schopen hájit svůj vzdušný prostor.

Češi marně hledají kupce přebytečných letadel

Česká armáda byla prvním a dosud také posledním zákazníkem pro L-159. Od Aera Vodochody si v roce 1997 objednala 72 letounů, jejichž cena se postupně vyšplhala na 52 miliard korun. Vojáci ale nakonec usoudili, že využijí jen 24 strojů. Několik nepoužívaných letounů bylo rozebráno na náhradní díly, jeden havaroval. Uskladnění přebytečných letadel v hangárech Aera Vodochody armádu ročně stojí 30 milionů korun.

Praha se přebytečné armádní bitevníky snaží ve světě udat od roku 2004. Zájem měly například Bolívie, Chile, Indonésie, Mali, Nigérie, Alžírsko nebo Jordánsko. Jednání ale obvykle narazila na veto ze strany USA, které nevydaly souhlas s vývozem svých technologií, kterými je L-159 doslova napěchovaná.

Jednání s Irákem se táhla od roku 2010. Loni v prosinci to přitom vypadalo, že naděje na prodej českých bitevníků do této země definitivně padly. Původní nabídka české strany počítala s tím, že Aero přestaví 36 nepotřebných armádních bitevníků na 24 cvičných strojů. Irák ale trval na tom, aby základní komponenty, jako je drak, motor a avionika, byly nové. Takovou dodávku ale Aero nebylo schopné realizovat v požadovaném čase.

Irák v posledních týdnech nakupuje použitou armádní techniku ve velkém. Během třídenní návštěvy Málikího v Moskvě země dohodly obchod v přepočtu za 80 miliard korun, největší mezi oběma zeměmi od rozpadu Sovětského svazu. Irák získá 30 až 36 bojových vrtulníků Mi-28 a 42 vozidel s protiletadlovým systémem Pancir S-1.