Izraelci: vyberte si naše radary, část zakázky dáme české firmě

K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR

K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR Zdroj: Elta

Spolu s finalizací armádní zakázky na moderní víceúčelové 3D radiolokátory roste snaha izraelské státní společnosti Elta Systems přesvědčit Česko o výhodnosti její nabídky. Partnerem Izraelců je pardubická Retia, jejíž šéf Petr Novák vyčíslil podíl českých firem na výrobě a servisu izraelských radarů systému Iron Dome na dvě miliardy korun. To je třetina hodnoty celého kontraktu, na který má ministerstvo obrany vyčleněno 5,9 miliardy. Částka zahrnuje náklady na opravy radarů až do roku 2040.

O možném nákupu vojenských zařízení budou pravděpodobně mluvit i čeští politici s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem, který je na návštěvě Česka.

Novák s prezidentem Elty Nissimem Hadasem podepisují dnes v Praze dohodu o spolupráci, která se bude týkat dodávek radarů i dalším zemím Visegrádské skupiny, především Slovensku a Maďarsku. Jde dohromady o dvacet až pětadvacet kusů.

„Retia a další výrobci radarové techniky z Pardubicka by dodaly přijímací a vysílací moduly, kopřivnická Tatra podvozek a Karbox speciální kontejner. A také by se ze čtyřiceti procent podílely na zajištění servisu po celou dobu životního cyklu,“ vypočítal Novák. Dodal, že nejde o „potěmkinovské vesnice jako jsou offsety“, ale o přímou kooperaci mezi izraelským a českým obranným průmyslem.

Ojedinělý projekt

Podle viceprezidenta Česko-izraelské obchodní komory Tomáše Pojara jde o ojedinělý projekt, který nemá v posledních pětadvaceti letech obdobu. „Nevedl by jen k transferu vyspělých technologií a společnému výzkumu a vývoji, ale efektem sněhové koule by na sebe nabalil další projekty nejen v obranném průmyslu. Má skutečně velký potenciál,“ řekl Pojar.

Podle nedávného vyhodnocení předběžných nabídek bude ministerstvo vybírat z nabídek Elty, francouzské Thales, švédského Saabu a britské BAE Systems. Vedení rezortu by mělo nyní rozhodnout o způsobu vyhlášení zakázky, následně musí postup posvětit vláda. Teprve pak má být vybrán vítězný dodavatel. Podle náměstka pro vyzbrojování Daniela Koštovala armáda nakonec koupí osm radarů místo původně předpokládaných deseti.

Zakázku zřejmě posoudí NATO

Nákupčí uvažují o tom, že nadlimitní zakázku nechají posoudit expertům z NATO Support Agency, kteří mají zkušenosti s podobně objemnými a složitými kontrakty. „Chceme mít absolutní jistotu, že výběr splňuje všechny náležitosti,“ poznamenal Koštoval.

Ministerstvo o potřebě moderních 3D radarů, které mají nahradit značně zastaralé ruské P-37, hovoří už od roku 2012, kdy vláda přijala usnesení o jejich nákupu. Šéf rezortu Martin Stropnický (ANO) vloni na podzim definitivně odmítl nabídku konsorcia českých a slovenských firem.

Místo otevřeného výběrové řízení, s jehož vyhlášení se počítalo letos na jaře, dalo ministerstvo přednost oslovení šesti možných dodavatelů, ovšem při respektování pravidel otevřené soutěže. O konkrétních detailech smlouvy včetně ceny radarů a nákladů na jejich technický život nechtějí úředníci jednat přímo s firmou, ale s vládou dané země.

Co je Iron Dome
Systém chrání izraelská města před útoky Palestinců. Je schopen nejenom zjistit raketový útok, ale i vyhodnotit, kam střela dopadne a v případě nebezpečí dopadu na zalidněnou oblast ji sestřelit. Sleduje i jiné objekty ve vzduchu od letadel, dělostřeleckých a minomertných granátů až po drony. Elta české armádě nabízí radar ELM 2084 MMR (Multi-Mission-Radar), který je součástí systému Iron Dome.
„Tato strategická technologie nemůže být nabídnuta každému. Její případný přenos znamená možnost silně rozvinout nejen politické, ale také průmyslové a obchodní vztahy mezi Českou republikou a Izraelem,“ uvedl izraelský velvyslanec v ČR Gary Koren.