Jak bude hlasovat Senát? O přímé volbě prezidenta rozhodne ČSSD

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Doba, kdy Česko rozhodne o třetí hlavě státu, je sice ještě vzdálená, ale za necelých deset dnů by se mělo rozhodnout, zda si nového prezidenta zvolí sami občané. Návrh zákona o přímé volbě, tedy změnu ústavy, má v rukou horní komora parlamentu, která by měla rozhodnout tento měsíc.

Zájmy finanční i politické

Lednová schůze Senátu začíná 11. ledna. Pro zákon, který schválila dolní komora parlamentu, musí zvednout ruku tři pětiny senátorů. Podstatné tak bude hlasování sociálních demokratů. Jejich vedení na ně tlačí, aby se změnou ústavy souhlasili.

Bez rámcového zákona se sice přímá volba konat nemůže, stejně podstatná však budou prováděcí pravidla k zákonu, protože předurčí, kdo a s jakým zázemím – finančním i politickým – se o prezidentskou funkci bude moci ucházet. Návrh této normy už ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení.

Vyplývá z něj například, že kandidáti by jako při volbách do sněmovny – stejně jako politické strany – dostali v kampani prostor v rozhlase a televizi. V době začínající šestnáct dnů a končící osmačtyřicet hodin před volbou by měli dohromady deset hodin bezplatného vysílacího času. V případě, že by se konalo druhé kolo volby, by pak dva soupeři mohli agitovat ve dvou dnech v celkovém čase dvou hodin.

Čestná a poctivá kampaň

Zákon počítá s tím, že odstup mezi prvním a druhým kolem bude dvoutýdenní, nikoli týdenní jako při senátních volbách. V prvním kole se stává prezidentem ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů.

Návrh zákona přímo říká, že „volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech zveřejňovány nepravdivé údaje“. Ministerstvo vnitra odhaduje, že přímá volba prezidenta bude stát téměř půl miliardy korun. Pokud by se odehrála ve dvou kolech, byla by ještě zhruba o 150 milionů

korun dražší. To je suma srovnatelná s částkou, na niž přišlo celostátní referendum o přistoupení Česka k Evropské unii v roce 2003. Zákonodárci a občané musí kandidáty na funkci prezidenta navrhnout nejpozději na konci příštího roku.

Stačí 50 tisíc podpisů

Mandát nynější hlavy státu Václava Klause končí 7. března 2013. Podle návrhu zákona mají být kandidátní listiny podány nejpozději 66 dnů před dnem voleb. Uchazeče bude moci navrhnout nejméně dvacet poslanců nebo deset senátorů a každý občan, který pod petici získá padesát tisíc podpisů. Jejich pravost bude ověřována namátkově. Volit budou moci občané i mimo bydliště pomocí voličských průkazů či v cizině prostřednictvím zastupitelských úřadů.

Kdo všechno pošilhává po Pražském hradu

kdo všechno pošilhává po Pražském hradukdo všechno pošilhává po Pražském hradu|e15kdo všechno pošilhává po Pražském hradukdo všechno pošilhává po Pražském hradu|e15