Jak chcete řešit uprchlickou vlnu za deset let? ptá se Chovanec Bruselu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česko chce znát, co Evropská unie v následujících letech udělá pro zastavení nynější velké migrační vlny, řekl český ministr vnitra Milan Chovanec. Na neformální schůzce se svými unijními kolegy k migraci představí český záměr do roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků.

„Budeme chtít debatovat o celém systému migrační politiky tak, jak ji Evropa měla řešit pravděpodobně už někdy před deseti lety,“ poznamenal český ministr.

Na červnovém summitu státy EU odmítly návrh Evropské komise na povinné kvóty, podle nichž mělo být mezi ostatní země unie v příštích dvou letech rozděleno 40 tisíc syrských a eritrejských žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Právě tyto dvě země mají s migrační vlnou směřující přes Středozemní moře už řadu měsíců velké problémy. Na ČR mělo podle kvóty připadat přibližně 1320 lidí.

Unijní země se ale v červnu také zavázaly stejný počet lidí převzít na dobrovolném základě. Přijmout by měly také dalších 20 tisíc osob s právem na mezinárodní ochranu, které jsou nyní mimo evropské území, například v uprchlických táborech v Libanonu.

Přečtěte si komentář Martina Čabana:

Česká vláda ve středu schválila, že letos přijme 400 běženců, příští rok 700 a o rok později další čtyři stovky. Celkem 1100 by byli lidé, kteří už v EU jsou, tedy právě z Itálie a Řecka, a 400 mají být lidé z táborů z Jordánska, Sýrie a kurdských území.

Na vypracování detailů dal summit ministrům vnitra členských zemí EU čas do konce tohoto měsíce. Některé země ale své dobrovolné příspěvky zatím neoznámily. Podle Chovance tak není vyloučené, že se věcí bude zabývat i mimořádný summit EU, svolaný na neděli především kvůli gradující řecké dluhové krizi.

Odklonit uprchlíky do Tuniska

„To, že se ČR zavázalo přijmout část odpovědnosti, neznamená, že můžeme strčit hlavu do písku a nechat ten proces plynout bez toho, abychom se spolupodíleli na tom, co bude za pět, za deset let,“ poznamenal český ministr vnitra.

Evropská komise by podle něj měla například hledat bezpečnou zemi mimo EU, kde je možné vytvořit uprchlická zařízení tak, aby se migranti odkláněli mimo unii. V minulosti bylo v této souvislosti zmiňováno například Tunisko.

ČR bude podle ministra chtít také diskutovat o tom, že se do zemí původu daří vracet jen 39 procent těch, kdo na ochranu nárok nemají a o azyl v EU tedy žádali neúspěšně. „Budeme chtít slyšet, jaký plán má Evropská komise pro přípravu readmisních smluv,“ řekl Chovanec.

Radek Palata: Migraci řeší jen prevence jejích příčin

Uprchlíci se Polsku vyhýbají, přesto se jich prý místní bojí