Jana Havligerová: Šněrování Sobotkově vládě jde

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický na schůzi Sněmovny

Zleva ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr obrany Martin Stropnický na schůzi Sněmovny

Sledovat a hlavně pochopit jednání dolní komory parlamentu nebylo jednoduché ani v době, kdy její zasedání nebyla ani zdaleka tak chaotická jako nyní. Teď, v době vršících se mimořádných schůzí, věčně přerušovaných plén a přetahování jednotlivých bodů programu z měsíce na měsíc je to ještě těžší. Laický pozorovatel to nejspíš vyhodnotí prostě jako chaos a dál už nic nezkoumá. Bližší pohled ale dává jiný obrázek.

Současné většině, která má parlament jasně pod kontrolou, se velmi daří. Především přijímat zákony, které zvyšují závislost ekonomiky a nestátních podniků na vládě. Do parlamentních prázdnin má sice sněmovna před sebou ještě dvě schůze, bilance už je ale jasná.

Mezi přijatými normami převažují ty, které do ekonomického života vnášejí různé regulace. Počínaje těmi nejnápadnějšími, jako jsou kontrolní hlášení a slavná EET, a konče normami, podle nichž se zřizují nové a nové registry. Jednoznačnou prioritou Sobotkova kabinetu je prosazování předloh, které omezují ekonomickou svobodu. O zákonech omezujících svobodu osobní se dá říci totéž.

Bič na podnikatele

Zatímco bič na podnikatele, firmy a občany parlament splétá úspěšně, na politiky a politické strany jaksi nezbývá čas. Ještě v březnu žily nejen parlamentní kuloáry debatami o normě, která má politiky donutit, aby si vybrali, zda chtějí být ve vládě, nebo podnikat.

Pro zákon o střetu zájmů se ve sněmovně vžil název Lex Babiš. Momentálně se o něm ale nemluví a nejspíš ještě dlouho mluvit nebude. Pokud předloha do prázdnin neprojde alespoň druhým čtením, jako by neexistovala. Po prázdninách bude v plném proudu kampaň před krajskými volbami a bude nutné mít otevřená zadní vrátka k povolebním koalicím.

Financování stran na okraji zájmů

U ledu nejspíš zůstanou i další dvě normy, kterými by se měl řídit politický život: změna pravidel pro financování politických stran a volebních kampaní. I tady je jasné, že pokud se nedostanou na pořad jednání sněmovny ještě před prázdninami, těžko vstoupí v platnost tak, aby se jimi politické strany musely řídit už napřesrok. Tedy v roce parlamentních voleb. Vládní koalici ale prodlení jistě vadit nebude.

Sobotkův kabinet ve své výkladní skříni vystavuje hlavně ekonomiku. Má to logiku, Česko je momentálně v mnoha ukazatelích svým způsobem evropský premiant, vládě se minimálně podařil obrat ve fiskální politice. Povedou ale všechna ta omezení a regulace, která pohodlně prosazuje v parlamentu, k tomu, aby se ve výloze blyštělo čím dál luxusnější zboží? O tom se dá pochybovat. Sešněrovaná společnost nebývá v žádném směru dlouhodobě úspěšná.