Jana Steckerová: Střední Evropa poroste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Podle posledních zveřejněných údajů o HDP se středoevropskému regionu ve druhém čtvrtletí letošního roku vedlo nad očekávání dobře. Polská a maďarská ekonomika se oklepaly z mezičtvrtletního propadu na začátku roku a opět vykázaly růst – Maďarsko o 1,1 procenta, Polsko stejně jako Česká republika a Slovensko o 0,9 procenta.

V meziročním srovnání si nejlépe vedla slovenská ekonomika, která přidala 3,7 procenta, následovaná Polskem s 3,1 procenta, Maďarskem s 2,6 procenta a Českou republikou v závěsu s 2,5 procenta. Co přispělo k růstu regionálních ekonomik, zatím zveřejněno nebylo.

Hlavním tahounem růstu zřejmě zůstala spotřeba domácností. Té se dobře daří díky klesající míře nezaměstnanosti, rostoucím mzdám i nízké inflaci, která vylepšuje rozpočty domácností.

Ty jsou pak ochotny utrácet. Pozitivně přispěly i čisté exporty, kterým nahrává slušná poptávka po produktech středoevropského regionu, zejména z oblasti automobilového průmyslu.

Přečtěte si:

Klesají navíc i dovozy. Ty jsou důsledkem nižší investiční aktivity. Investice v regionu stále zůstávají brzdou. V prvním čtvrtletí letošního roku v Maďarsku propadly nejvíce od roku 2010, v Polsku zaznamenaly největší pokles od roku 2013. Investice doplácejí na nízké čerpání prostředků z fondů EU, které je spojeno s náběhem nového programového období 2014–2020.

V solidním růstu by měl region pokračovat patrně i ve zbytku letošního roku. Za celý rok 2016 by si podle našeho odhadu česká ekonomika měla připsat 2,5 procenta, slovenská 2,7 procenta a polská 3,1 procenta. V Maďarsku by měl růst HDP podle tamní centrální banky dosáhnout 2,8 procenta.

Autorka je analytičkou v Komerční bance