Jankovský shání peníze pro obce, ty se přou o jejich rozdělení

Kamil Jankovský

Kamil Jankovský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Na rozvoj obcí a měst by bylo potřeba v období 2014 až 2020 zhruba 150 miliard korun. Tvrdí to Sdružení místních samospráv. Na podporu dostatečné finanční podpory ve zmíněném období pro obce měli starostové tohoto sdružení ve středu demonstrovat před ministerstvem pro místní rozvoj v Praze. Protest nakonec dnes odvolali.

„Ministr Kamil Jankovský nás přesvědčil, že dělá maximum, aby do příslušného operačního programu sehnal co nejvíce peněz. Naši členové zůstanou pouze ve stávkové pohotovosti,“ vysvětlil tajemník sdružení Tomáš Chmel.

Pracovní název je Integrační a regionální operační program. Pravděpodobně půjde o finančně nejsilnější operační program. Z fondů EU v rámci pomoci chudším regionům by v letech 2014 až 2020 měla ČR dosáhnout na zhruba 517 miliard korun. „Vyplývá to z usnesení Rady EU, ale o konečné částce ještě jedná Evropský parlament,“ sdělila mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Spornou otázkou zůstává, jakým způsobem by měly být v budoucnu evropské peníze rozdělovány. Starostům ze Sdružení se nelíbí stávající způsob dělení přes orgány ROP, kdy peníze získávaly převážně „problematické obří projekty“. Podle nich by mělo ministerstvo podle přísných kritérií zhodnotit hospodářskou a sociální situaci jednotlivých krajů a podle toho mezi kraje peníze natvrdo rozdělit. Následně by se v krajích o takto určené částky soutěžilo, a to prostřednictvím tzv. místních akčních skupin. „Tato struktura dnes již existuje. Jde o svazky zhruba 20 až 30 obcí, kterým předsedá členitá struktura místních představitelů,“ dodal Chmel.

S takovýmto rozdělováním peněz nesouhlasí největší sdružení v republice hájící zájmy radnic - Svaz měst a obcí ČR. Podle něj musí žádosti obcí a měst zúřadovat ministerstva, pod které budou spadat příslušné operační programy. Podle Svazu je potřeba hlavně kvalitně vypracovat Strategii regionálního rozvoje ČR, na jejímž základě stát vyjedná konkrétní podobu dotačních programů.

Touto strategií se bude ve středu zabývat vláda. K českým prioritám ohledně peněz z EU patří zvyšování konkurenceschopnosti, rozvoj páteřní infrastruktury, zvyšování kvality a efektivity veřejné správy, podpora sociálního začleňování, boj s chudobou a rozvoj péče o zdraví. „Tím vším se prolíná požadavek na integrovaný rozvoj území,“ řekl již dříve Jankovský. Vláda má mj. projednat i jednotná pravidla pro vyhodnocování projektů. „Doteď si mnohé postupy nastavovaly řídící orgány,“ dodala Jabůrková.