Jít do vlády s Babišem? ČSSD uvažuje, že se zeptá straníků

ČSSD

ČSSD Zdroj: Anna Vacková, e15

Milan Chovanec
Milan Chovanec
Jan Hamáček
Lubomír Zaorálek
5
Fotogalerie

Strana zvažuje, zda bude znovu spolupracovat s Andrejem Babišem nebo se smíří s opoziční rolí. V pátek se sejde její politické grémium.

Před únorovým sjezdem ČSSD je ve straně citelné napětí. Souvisí s propadákem ve sněmovních volbách, v nichž získala přes sedm procent hlasů. Část sociální demokracie, která po roce 1993 pětkrát obsadila post premiéra, se nechce smířit s opoziční rolí. Další vlivní straníci by o případné účasti ve vládě nebo její toleranci nechali hlasovat nejširší členskou základnu.

Úvahy se týkají druhého pokusu o sestavení exekutivy. Ten první, kdy příští středu předstoupí Andrej Babiš se svým jednobarevným kabinetem před Poslaneckou sněmovnu, socialisté nepodpoří. O referendu by mělo debatovat páteční politické grémium partaje.

„Možná účast ve vládě bude jedním z témat sjezdu. Pokud o tom jeho delegáti nerozhodnou, je jednou z variant uspořádání vnitrostranického referenda,“ řekl deníku E15 místopředseda ČSSD Jan Hamáček. Zopakoval, že při prvním pokusu nemůže Babiš s pomocí strany v žádném případě počítat.

Stejný názor jako Hamáček má šéf socialistických poslanců Jan Chvojka nebo další místopředseda strany Petr Dolínek. „O účasti ve vládě nebo odchodu do opozice nemůže rozhodnout jen současné vedení ČSSD v demisi,“ uvedl Chvojka. Referendu by se nebránil ani Dolínek. Podle něj jde však o názory jednotlivců, které nebyly podrobeny diskuzi.

Předseda Senátu Milan Štěch, který je členem grémia ČSSD, je pro opoziční lavice. „Můj názor je, že bychom do vlády vstupovat neměli. To samé platí o její tiché podpoře,“ uvedl s tím, že uspořádání referenda by nějakou dobu trvalo. Štěch míní, že Babiš by se měl dohodnout s ODS, protože jsou si programově bližší. Vadí mu také kauza Čapí hnízdo, kde premiérovi a druhému muži ANO Jaroslavu Faltýnkovi hrozí trestní stíhání.


Profily adeptů na šéfa ČSSD čtěte zde >>>


„Požádal jsem ministerstvo financí o zprávu evropského úřadu OLAF, bohužel mi dosud nevyhovělo. Pokud závěry potvrzují podezření české policie, bylo by tragické, kdyby v čele české vlády stál Andrej Babiš,“ podotkl Štěch.

Podporu Babišově menšinové sestavě zatím nevylučují komunisté. Spolu s ČSSD by takový svazek disponoval ve sněmovně pohodlnou většinou 108 hlasů. Obnovení předchozí trojkoalice, která by nyní měla 103 hlasů, odmítají kvůli vyšetřování Čapího hnízda lidovci.