Jourová se v Bruselu musí spokojit s dopravou

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová coby nová česká eurokomisařka na žádný významný post v Bruselu pravděpodobně nedosáhne. V týmu předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera obsadí resort pro dopravu a vesmír. Vyplývá to z pracovního návrhu složení eurokomise, který zveřejnil server Euractiv.

Post pro regionální rozvoj, o který Jourová usilovala, připadne chorvatskému eurokomisaři Nevenu Mimicovi, uvádí Euractiv. Sama Jourová ale zpochybňuje, že by šlo o definitivní rozpis sestavy. „Pan předseda Juncker mi žádné konkrétní portfolio nenabídl. Uvidím se s ním příští středu,“ uvedla pro server E15.cz.

Sám Juncker chce definitivní rozdělení zveřejnit až příští týden. Zatímco u některých kandidátů je jejich budoucí náplň práce pravděpodobnou věcí, u dalších se oproti dosud poslední pracovní verzi seznamu mohou podle Financial listu Times (FT) lišit.

Zklamání nejspíše zažije i Rumunsko, které usilovalo o pozici zemědělského eurokomisaře. Tu získají Irové, Rumuni se musí spokojit s resortem humanitární pomoci. Post malého významu zbyl i na Slováky. Maroš Šefčovič bude nově hlídat rozvojovou pomoc. Pravděpodobně nejhůře dopadli Belgičané. Ti by svého kandidáta měli Junckerovi sdělit teprve tento týden, a proto na ně zbylo bezvýznamný portfolio pro mládež a mnohojazyčnost.

Obsazení ekonomickým postů není ještě zcela jasné. V pracovním dokumentu není zmínka o komisaři pro vnitřní trh. Místo toho bude zřejmě zřízeno místo pro ekonomické a měnové záležitosti. To by měl obsadit Jyrki Katainen, finský zástupce v komisi. Nad hospodářskou soutěží bude dbát Francouz Pierre Moscovici. Ze sestavy ekonomických portfolií naopak podle Junckerova seznamu vypadne Velká Británie, která dostane na starosti energetickou politiku.

Na obchod byl v předchozí verzi seznamu navrhován maďarský zástupce Tibor Navracsis, tuto ani žádnou jinou významnou oblast však podle FT nezíská kvůli vzájemné antipatii Junckera a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Méně žen než v minulosti

Mezi osmadvaceti politiky je pouze sedm žen. Své kandidátky nabídly Belgie, Česká republika, Bulharsko, Dánsko, Slovinsko a Švédsko a Itálie. Kypr podle agentury APA už svého kandidáta nominoval, zatím není ale známo jeho jméno. Počet žen by se tak mohl ještě o jednu zvýšit. Spíše se ale spekuluje, že to bude muž - Christos Stylianidis.

Předseda Juncker by tak mohl mít problém se schválením komise v Evropském parlamentu. Ten dal už dříve najevo, že se nesmíří s nižším počtem žen v komisi, než tomu bylo doposud. Lucemburčan Juncker jich chtěl původně dokonce více. V odstupující Barrosově komisi působilo žen devět.

Podle seznamu, který Juncker vypracoval po schůzce s několika kandidáty, budou mezi šesti místopředsedy Evropské komise hned čtyři zástupci z východní Evropy – Polka Elžbieta Beńkowska, Estonec Andrus Ansip, Lotyš Valdis Dombrovskis a odcházející slovinská premiérka Alenka Bratušeková.

Igor Záruba: Nový přístup k eurofondům je zdravější