Jurečka: Dienstbier asi nepochopil, že je ve vládě

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Michael Tomes, E15

Situace kolem služebního zákona se dnes ve vládě výrazně vyhrotila. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) totiž nechce, aby se jeho legislativci podíleli na dalších úpravách normy. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i koaliční lidovci to ale požadují. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má ministr splnit úkol zadaný vládou, nebo může rezignovat.

Na úpravě služebního zákona na základě dohody mezi vládou a částí opozice nyní pracují odborníci z ministerstev vnitra, financí a práce. Legislativci z úřadu vlády se na ní ale nepodílejí, poté co na zákonu dále odmítl pracovat Dienstbier, který se prý za dohodu nemůže postavit.

Sobotka dnes na tiskové konferenci uvedl, že účast legislativců z úřadu vlády předpokládá. V zápětí ale jeho ministr novinářům zopakoval, že on se dalších prací účastnit nebude. Jeho úřad má nyní hodně práce, a nemá kapacitu, aby podporoval práce na služebním zákonu, uvedl. Navíc je prý pro lidi z jeho týmu složité, podílet se na normě, když jejich práce byla znehodnocena.

Na opakovaný dotaz Sobotka zopakoval, že se legislativci z úřadu vlády na dalších pracích podílet budou. Oba viditelně rozrušení politici si pak šli jeden z nejvážnějších sporů dosavadního působení koaličního kabinetu vyříkat do útrob Sněmovny. Sněmovna dnes podle očekávání schůzi, na níž novelu služebního zákona projednává, přerušila až do 27. srpna . Pak by měla projednat pozměňovací návrh, který vznikne právě na základě dohody s opozičními stranami ODS a TOP 09.

K chování Dienstbiera si dnes řekli své i lidovci, kteří postoj jeho úřadu považují za rozmařilost. Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek prý nevidí důvod, proč by si měl někdo umanout, že své lidi nevyšle do prací, kterých se účastní odborníci z dalších resortů. Až bude zaveden služební zákon, nic takového se prý nemůže stát. Jurečka na Twitteru napsal, že prý Dienstbier nepochopil, že si jako ministr nemůže říkat, co chce, či nechce.

Dienstbier ve čtvrtek také řekl, že nechce nadále vyjednávat s EU o služebním zákonu. Dělat by to podle něj měla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Ta dnes ale uvedla, že by s Evropskou unií nyní o služebním zákonu mělo vyjednávat ministerstvo vnitra, které je nyní na základě dohody vlády a části opozice za návrh zákona především zodpovědné.

Nechala se také slyšet, že i nový návrh by měl splnit požadavky EU, o čemž Dienstbier vyjádřil pochybnost. Za ANO nyní bude o přípravě návrhu jednat šéf jeho poslanců Jaroslav Faltýnek. Jourová věří, že se do konce srpna, kdy se znovu sejde Sněmovna, podaří návrh upravit, i když změna je podle ní skutečně průřezová.

„Neumím si představit, že několik profesionálů by tohle za tři týdny nezvládlo,“ poznamenal ke stejnému tématu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Bývalí zpracovatelé říkají, že to je příliš krátká lhůta, ale bývalí zpracovatelé byli amatéři,“ uvedl s tím, že má za rozumné, že se Dienstbier vzdal dalších prací na zákonu, když to tak „zvoral“.

Poslanec Radim Fiala z Úsvitu dnes řekl, že podle něj nový návrh státní správu neodpolitizuje. Hnutí proto bude předkládat pozměňující návrhy, jednání dolní komory blokovat nehodlá, čímž hrozila TOP 09 a ODS. Právě to, že se vyhovělo stranám, které vládu „vydíraly“, kritizoval třeba Dienstbier.

Stejně to vidí i komunisté. „Zcela vědomě (ČSSD) se rozhodla zvolit pravicové strany jako své hlavní partnery,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení. „Nejtrapnější na celé záležitosti je, že koalice navíc učiněným kompromisem ustoupila od původního záměru odpolitizace státní správy,“ podotkla také KSČM.

Komentář: Kdo se bojí služebního zákona