K arbitráži Valentova Synotu se zřejmě přidají další firmy

spoluzakladatel Synotu Ivo Valenta

spoluzakladatel Synotu Ivo Valenta Zdroj: Anna Vackova/E15

Kyperské firmy senátora Iva Valenty ovládající jeho holding Synot, které koncem září zahájily arbitráž s českým státem, velmi pravděpodobně nezůstanou samy. WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited kvůli předčasnému rušení licencí na provozování loterií požadují náhradu za ušlý zisk v řádu miliard korun.

„Dle informací z trhu podání podobných žalob velmi vážně zvažují minimálně dvě další společnosti. Náleží do první desítky českých loterních firem z hlediska obratu, část z nich je součástí nadnárodních koncernů. To zvyšuje úroveň jejich právního know-how a posiluje i celkovou pozici proti českému státu,“ řekl serveru E15.cz sekretář Unie herního průmyslu ČR Andrej Čírtek.

Lavinu spustil Ústavní soud

Spor se točí okolo rušení povolení, které ministerstvo financí společnostem na provozování loterií v kasinech a hernách vydalo. I když některá měla i desetiletou platnost, stát je začal odebírat na základě rozhodnutí Ústavního soudu z let 2011 a 2013.

Podle něj mají hlavní slovo v regulaci hazardu obce a města přijímající obecně závazné vyhlášky. A pokud přijmou vyhlášku zakazující kasina a herny, stát musí povolení na provoz loterií předčasně odebrat.

Tato praxe však podle Valenty znamená porušení právní jistoty podnikatelů, výrazný zásah do svobody pohybu služeb v Evropské unii a v neposlední řadě ušlý zisk. Ten lze snadno spočítat podle výdělku za dobu, po kterou mělo vydané povolení původně platit.

Valentův právník vyhrál v kauze IPB

Stát navíc udělal chybu, protože obecně závazným vyhláškám nedal žádná pravidla. Obce argumentují ochranou veřejného pořádku, který si však vykládají rozdílně.

„Vyhlášky byly přijímány na základě politických slibů o omezení hazardu bez analýzy, zda a jak místní herny ovlivňují veřejný pořádek. V některých městech došlo k prohibici legálních heren, které jsou plynule nahrazovány černými hernami a znalostními automaty,“ konstatoval Čírtek.

Valentovy kyperské firmy zastupuje právník, který už v minulosti v arbitráži s českým státem uspěl. Podle informací z médií budou za WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited ve sporu stát Jan Paulsson a Georgios Petrochilos z právní firmy Three Crowns. Právě Paulsson uspěl v arbitráži Česka s japonskou bankou Nomura kvůli pádu Investiční a Poštovní banky o 3,5 miliardy korun, kterou stát před deseti lety prohrál.

Pavel Neset: Hazard a rizika prohibice