K zachování pracovních míst pomůže kurzarbeit, v krizi podržel Němce i Rakušany

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, E15)

ilustrační foto (Dominik Bachůrek, E15) Zdroj: Dominik Bachurek, Sedmicka

Díky podpoře zaměstnanosti v podnicích zasažených krizí proplulo Německo a Rakousko velmi dobře poslední světovou ekonomickou recesí. Program ale přináší i některá rizika, například pumpování státních peněz do nezdravých, dlouhodobě upadajících podniků či odvětví. Jak bude vypadat česká verze kurzarbeitu?

To slovo zní trochu jako jazykolam. Už od příštího roku by ale kurzarbeit mohl v Česku zachránit tisíce pracovních míst. „Tímto opatřením chceme rychle a účinně zareagovat na současnou situaci a pomoci českým firmám, které mohou být ohroženy ruským embargem,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Kurzarbeit, neboli zkrácení pracovního úvazku zaměstnanců, je upraven evropskou legislativou a zaměstnavatelé jej mohou využít, potýkají-li se s výraznými ekonomickými problémy. Podmínkou je však splnění náročných legislativních podmínek.

Nižší plat a vzdělání místo vyhazovu

Zkrácení pracovní doby sníží zaměstnavatelům mzdové náklady, a dá jim šanci vyhnout se hromadnému propouštění, což by samozřejmě znamenalo masivní nárůst nezaměstnanosti. Zaměstnanci si finančně příliš nepohorší, neboť zbylá část mzdy je vyplácena z evropských fondů. Podpoření zaměstnanci se však musejí účastnit odborného vzdělávání a rozvoje svých pracovních schopností.

„Obtížnost splnění přísných evropských podmínek je však důvodem, proč české firmy kurzarbeit financovaný z fondů EU téměř nevyužívají. Pro české zaměstnavatele je tedy přínosné, že Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje zjednodušení pravidel pro využití kurzarbeitu, který by byl financován z českého rozpočtu,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Kurzarbeit tak může Česku zasaženému protiruskými sankcemi pomoci stejně, jako v době ekonomické recese Německu a Rakousku. „V Německu dopomáhá k nízké nezaměstnanosti především solidní růst hospodářství, flexibilita trhu práce a nepochybně i kurzarbeit, který v době evropské recese zabránil rozsáhlejší likvidaci pracovních míst,“ říká Petr Dufek z investičního výzkumu ČSOB.

HDP kleslo o 5,6 procenta, nezaměstnanost stoupla ale jen o procento

Od dubna 2008 do prosince 2009 poklesl HDP v Německu o 5,6 procenta, počet odpracovaných hodin v národní ekonomice poklesl o 3 procenta, ale nezaměstnanost stoupla pouze o jediné procento. Ve většině zemí přinesla ekonomická krize velký nárůst nezaměstnanosti, v Německu však i díky kurzarbeitu nikoliv. Během ekonomické krize byla nezaměstnanost v Německu jedna z nejnižších v členských zemích EU, což mělopozitivní ekonomický i sociální dopad. Dle odhadů se podařilo díky zkrácení pracovní doby zachránit více než 1,2 milionu pracovních míst.

Pokračování textu naleznete na webu BusinessInfo.cz

Pavel Páral: Kurzarbeit a Ewig Schade

Nezdravé kapky doktora Kurzarbeita