Kalousek finišuje, do konce roku předloží nový daňový zákon

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Posunutí účinnosti zákona o jednotném inkasním místě z roku 2015 na rok 2014 a soulad s novou úpravou soukromého práva by měl zajistit zákon o veřejných pojistných a správě daně z příjmů fyzických osob. Ministerstvo financí ho chce předložit do konce roku. Zákon v podstatě ale pouze připravuje půdu pro radikálnější daňové změny. Podle informací serveru E15.cz totiž od jara letošního roku vzniká na Kalouskově ministerstvu zcela nový návrh zákona o dani z příjmů.

Zatím není zřejmé, jaké dopady by nový zákon měl na státní rozpočet, momentálně jej však ministerstvo financí zařadilo minimálně až jako druhý v pořadí.

„Norma tak zásadního významu, jakým je zcela nový zákon o příjmových daních, vyžaduje rozsáhlou a podrobnou veřejnou diskusi, což by znemožnilo reagovat ihned na rekodifikaci soukromého práva a zároveň by vláda nesplnila slib spustit jedno inkasní místo již od roku 2014,“ vysvětlil mluvčí ministerstva financí Jakub Haas.

:

Jak přesně by průlomový zákon měl vypadat, neupřesnil. Podle informací serveru E15.cz by měla norma obsahovat až 600 paragrafů. Původně resort zvažoval i změnu konstrukce základu daně z příjmů právnických osob podle mezinárodních účetních standardů, zatím ale nejsou plánované žádné konkrétní změny.

„Současné poznatky uvádějí použití mezinárodních účetních standardů pro stanovení základu daně z příjmů právnických osob jako nevhodné, respektive jsou odmítány,“ informovalo ministerstvo financí. K připomínkám by měl úřad poslat návrh novel podle informací E15.cz koncem prázdnin.

Posun účinnosti zákona o na rok 2014 bude mimo jiné na zdanění fyzických osob tyto dopady: zvýšení sazby daně z 15 na 19 procent a zároveň zrušení takzvané superhrubé mzdy, osvobození příjmů z podílu na zisku, dividend, vypořádacího podílu či likvidačního zůstatku. Zavádí zaměstnanecké slevy na dani ve výši tří tisíc korun ročně a omezení slevy na dani u osob s vysokými příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně.

„K věcným změnám s dopadem na výši zdanění by v této souvislosti dojít v principu nemělo. Přesun procesní úpravy by rovněž na poplatníky neměl mít v principu dopad. Je ale pravděpodobné, že dojde k úpravám dílčích procesních postupů, lhůt a podobně a tyto změny v praxi poplatníci pocítí,“ konstatoval partner mezinárodní advokátní kanceláře White & Case Aleš Zídek, jenž je vedoucím daňové praxe.

Ilustrační fotoIlustrační foto | E15 Eduard Erben

V současné době se v projednává také novela zákona o daních z příjmů s účinností od roku 2013, která počítá například se zavedením „solidární daně“, zvýšením sazby srážkové daně pro rezidenty daňových rájů z 15 na 35 procent a zrušením maximálního vyměřovacího základu pro pojistné na zdravotní pojištění.

„Předmětem novelizace zákona od roku 2014 bude muset být i dosažení souladu mezi touto novou úpravou navrženou pro rok 2013 a dále a úpravou obsaženou již v zákoně o jednotném inkasním místě. V rámci tohoto procesu může dojít k dalším změnám, jejichž rozsah nelze nyní předvídat,“ upozornil Zídek.