Kalousek: Nezávislost Ústavního soudu je hodnota, s níž se nehazarduje

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: CTK/Vit Simanek

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský vyjádřil vážné pochybnosti o tom, zda je kontrola hospodaření soudu ministerstvem financí v souladu s ústavou a garantovanou nezávislostí Ústavního soudu. Uvedl to dnes ministr Miroslav Kalousek v reakci na článek Hospodářských novin (HN), podle nichž ministr zahladil výsledky kontroly provedené jeho podřízenými. Kalousek argumentoval tím, že nezávislost Ústavního soudu je hodnota, s níž se nehazarduje.

„Bylo to mé rozhodnutí a jsem si jist, že bylo správné,“ uvedl Kalousek. Kontrola, která podle HN ukázala například nepořádek v provozu autoparku soudu či nákupu počítačového softwaru, se podle ministra uskutečnila standardně podle zákona o finanční kontrole.

Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška měl případnou kontrolu soudu provádět Nejvyšší kontrolní úřad, a nikoliv ministerstvo financí. „Podle našeho názoru je v ústavě zřízen Nejvyšší kontrolní úřad jako ústavně nezávislá instituce mimo jiné i proto, aby kontroloval účetnictví jiných ústavních orgánů,“ řekl Langášek. Soud prý i přes svůj odlišný názor nechal kontrolory z ministerstva pracovat. Kontrola ale podle Langáška neodhalila nic, co by stálo za řeč, jde prý o jednotlivosti za období tří let.

Už v průběhu kontroly předseda soudu Rychetský napsal Kalouskovi dopis, ve kterém vyjádřil vážné pochybnosti o souladu kontroly s ústavou. Rychetský je nyní v zahraničí.

Kontroloři nenašli nic závažného

Kontrola byla podle Kalouska stejně objektivní jako v jiných rozpočtových kapitolách a s Rychetským se prý ministr shodl, že její výsledky mohou být k užitku a ke zkvalitnění ekonomického řízení. Kalousek se však po skončení kontroly rozhodl nepokračovat v dalším standardním postupu. Kontroloři podle něj nenašli nic, co by dalo důvod k předání výsledků kontroly orgánům činným v trestním řízení. Standardně by se tak kontrolními závěry začal zabývat finanční úřad v Brně. Ústavnímu soudu by mohl vyměřit penále. Kalousek se ale prý obával reakcí, které by běžný postup vyvolal.

„Důsledkem takového kroku by nutně byly spekulace, zda se nejedná o účelový nátlak výkonné moci na nezávislost Ústavního soudu a zda se vláda penalizací nesnaží omezit rozpočtové prostředky Ústavního soudu, a tak ochromit jeho činnost,“ napsal dnes Kalousek. Na protest proti Kalouskovu kroku odešel z ministerstva dlouholetý kontrolor Robert Šíp, který prověrku vedl.

Závěry kontroly má podle Kalouska Rychetský jako šéf soudu k dispozici. „Jsem přesvědčen, že v rámci svých kompetencí zjedná u zjištěných pochybení nápravu i bez příslušné represe ze strany exekutivních orgánů,“ dodal ministr.

Podle Langáška tříměsíční práce kontrolního týmu odhalila pouze jednotlivosti, například nesprávně vyplněné formuláře pro evidenci jízd služebních vozidel. „Nedostatky v evidenci jízd byly řidičům vytknuty. Ostatní kontrolní zjištění byla nesprávná, v některých případech dokonce absurdní,“ uvedl Langášek. Soud podle něj výtky vyvrátil a ministr nemohl postupovat jinak, než kontrolní závěry zrušit, protože by věcně a právně stejně neobstály.