Kalousek: Prodej bezpečného alkoholu uvolníme v řádu dnů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Snahou vlády je postupnými kroky v řádu několika dnů začít uvolňovat prodej bezpečného alkoholu, řekl novinářům ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). O věci bude podle něj ve středu jednat vláda. Zákaz prodeje tvrdého alkoholu platí kvůli sérii otrav v Česku od pátečního večera. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odhaduje, že příprava takového kroku potrvá přibližně týden. Připomněl, že případy otrav navíc stále přibývají.

„Snahou vlády je co nejrychleji začít uvolňovat bezpečný alkohol. Pokud možno v řádu dnů, nikoliv v řádu týdnů,“ řekl ministr financí. Konkrétní termín ani konkrétní způsob, jak by měl být od pátku zakázaný prodej lihovin obnoven, ale neuvedl. „Podrobnější informace po zasedání vlády ve středu,“ poznamenal pouze.

Podle Hegera začala diskuse o uvolnění prodeje už v neděli. „Všem je jasné, že nynější opatření bylo jakési havarijní ve chvíli, kdy rostly počty otrávených,“ řekl ministr. Nyní je podle něj potřeba najít „právně únosný způsob“ jak označit nezávadný alkohol.

V pondělí o věci jednali odborníci a právníci, dnes se Heger sešel se zástupci lihovarníků a prodejců. „Mají nějaké návrhy, jak k tomu přistoupit,“ podotkl ministr.

„Má to problémy právní a problémy logistiky,“ vysvětlil. Ve skladech a obchodech je nyní podle něj zablokováno více než 20 milionů litrů alkoholu, který bude potřeba rozdělit na rizikový a bezpečný.

Od pátku platí v Česku úplný zákaz více než dvacetiprocentního alkoholu. Série otrav metanolem už má přes dvacet obětí, desítky lidí jsou v nemocnici. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem, několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři.

Na zákaz si ale stěžují výrobci i prodejci, kteří už nyní sčítají své ztráty. Likérky navíc čelí zákazu vývozu do Polska a na Slovensko.

Prohibice zatím způsobila obchodním řetězcům i menším obchodníkům ztrátu na tržbách ve výši 150 milionů korun. Vyplývá to z průzkumu Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR).

Obchodníci budou po státu požadovat náhradu škody, pokud bude prohibice trvat delší dobu. Informoval o tom ředitel SOCR Petr Hrubý, ale nijak nespecifikoval časovou lhůtu.

Zákaz prodeje lihovin tvrdě dopadá hlavně na specializované obchody s alkoholem, kterým se obrat propadl o desítky procent. Velké obchodní řetězce přicházejí kvůli zákazu prodeje lihovin denně o miliony na tržbách.

Tuzemské restaurace přicházejí kvůli prohibici na tržbách každý den v průměru o 15 až 20 procent, ukázal průzkum. Roční obrat odvětví je asi 120 miliard korun.