KARANTÉNA DEN PRVNÍ: Zajít k lékaři je problém, roste tlak na mobilní operátory

Záchranka vozí odborníka z pražské Bulovky k lidem domů, aby jim odebral vzorky. Ty pak otestují na koronavirus.

Záchranka vozí odborníka z pražské Bulovky k lidem domů, aby jim odebral vzorky. Ty pak otestují na koronavirus. Zdroj: Blesk:David Malik

Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
Opatření proti koronaviru v Praze
13
Fotogalerie

Stav nouze se zákazem volného pohybu, který Česko v plné síle zažívá v pondělí první den, má své zřejmé komplikace. Mnohé ordinace zejména praktických lékařů zůstávají zavřené a stěhují se na telefonní linky nebo do on-line světa. Ti lékaři, kteří přicházejí do kontaktu s pacienty s koronavirovou nákazou, mají přirozené obavy. A život v zemi komplikují i mnohé další krizové souvislosti.

Vyšetření u ortopeda se zraněným kolenem nejdříve za týden, návštěva praktického lékaře zapovězena s odkazem na nutnost předchozí telefonické konzultace. A v důsledku i toho kolabující síťe mobilních operátorů.

Tak nyní vypadá každodenní život v Česku a některé dopady na společnost, která se snaží eliminovat šíření koronavirové nákazy.

V pondělí v poledne byl počet nakažených nemocí COVID-19 okolo 300. Zhruba u poloviny z nich není zřejmý zdroj. Další nemocní proto budou bez pochyby přibývat.

"Infekční tu jede na plné obrátky. Ruší se plánované výkony. Domů se dlouho nepodívám. Není nejlepší nápad to vozit dál. Je tu taková divná atmosféra. Nikdo neví, co bude hlavně za dva, tři týdny, až se úplně projeví nakažení. Štve mě nezodpovědnost lidí. Musíme doufat, že opatření pomůžou," sdělila pro E15.cz pracovnice Nemocnice na Bulovce, která si nepřála uvést své jméno. Zařízení bylo první, které v Česku začalo hospitalizovat koronavirem infikované pacienty.

Pondělní dění spojené se snahou chránit se před nákazou koronaviru sledujte online:

Všem nemocnicím pomáhají studenti lékařských fakult. Ordinace praktických lékařů a specializovaných ambulancí se snaží co nejvíce omezit provoz. O dalších opatřeních k ulevení systému zdravotní péče má v pondělí odpoledne jednat vláda.

V důsledku snahy přenést běžné lékařské konzultace na distanční komunikaci po internetu nebo telefonicky, ale třeba i proto, že podobně začaly fungovat firmy, banky, úřady, tak vznikl větší tlak na telefonní a datové sítě. Zvýšený provoz potvrdila společnost O2. Zákazníci Vodafone si stěžují na výpadky a problémy.

V pondělí také svou pobočkovou síť výrazně omezily banky. "Jsme součástí kritické infrastruktury státu. I v současné mimořádné situaci potřebujeme zachovat provoz. Omezili jsme ale počet pracovníků poboček a ti se také častěji střídají," říká člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail Jan Sadil.