Karty jsou rozdány aneb Na prahu krajských a senátních voleb

Senát

Senát Zdroj: ctk

Poprvé v historii Česka se v nadcházejících krajských volbách nepovede klasická válka proti vládě. Bude to především boj mezi ČSSD a hnutím ANO. Pozice socialistů je přitom obtížnější, obhajují jedenáct hejtmanských postů. ANO se v regionálních volbách bude o hlasy voličů ucházet vůbec poprvé. Ve stejném termínu jako krajské volby se uskuteční i první kolo voleb do třetiny Senátu.

Socialisté a hnutí ANO se poperou o třináct míst v čele krajů, a pokud se předvolební průzkumy opět kardinálně nemýlí, mohl by jejich volební souboj skončit patem. Sobotkovci i babišovci jsou si toho vědomi, a o to bude jejich boj urputnější.
„Co budeme brát jako volební úspěch? Nechci uvádět čísla. Chceme ale mít největší skupinu hejtmanů v rámci Asociace krajů,“ prohlásil před časem šéf ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka. Ve straně se mluví o tom, že cílem je získat alespoň polovinu hejtmanů, přesněji pět nebo lépe šest ze třinácti křesel a spoluvládnout v drtivé většině regionů.

Zisk pěti hejtmanství by za úspěch považoval také předseda ANO Andrej Babiš, i když ve vedení se mluví o tom, že mají na víc.
Sociální demokraté se v kampani hodlají spolehnout především na to, že česká ekonomika roste, a ve vládě tlačili na růst platů.

Výrazně se zlepšila i situace krajů, podle ČSSD mimo jiné proto, že už se nevede válka mezi kraji a kabinetem. „Co ČSSD slíbila, tak v krajích osm let plnila a hodlá to dělat i nadále,“ říkají unisono socialisté. Proto se chtějí držet témat, která se týkají běžného života lidí, a na konkrétních věcech ukazovat, kde něco udělali a kde se něco udělat chystají.

Kdo se uchází o přízeň voličů v krajíchKdo se uchází o přízeň voličů v krajích|E15

Hlavní část kampaně sociální demokraté odstartují poslední srpnový den v Plzni. Vyrazí tam premiér Sobotka se všemi ministry, navštíví okolí města a hlavní sláva vypukne odpoledne v centru Plzně. Stejným způsobem projedou socialisté všechny ostatní kraje. Poslední zastavení pak mají 6. října na Moravském náměstí v Brně.

Největší konkurenti sociálních demokratů sice ještě horkou část kampaně nespustili, ale agitaci k volbám vedou v podstatě už od května. Sázejí přitom na vůdce – vedle konkrétního kandidáta je vždy na billboardu Andrej Babiš. Ten osobně tlačí především celostátní témata. Poté co příliš nezabral problém reorganizace policie, potažmo korupce, se jako volební tahák snaží prosadit migraci.

ANO nabízí voličům také mobilní aplikaci „Chceme lepší Česko“. Kdo se přes ni přihlásí, může napsat, co by chtěl zlepšit v místě, kde žije. Podle stratégů hnutí má úspěch, přihlásily se do ní tisíce lidí a kandidáti jejich náměty využívají.

Migrace ale nebude jen tématem babišovců. Z větších stran se problematiky ujala ODS, samozřejmě Úsvit a Blok proti islámu. Nově se však objevila i regionální uskupení s podobným programem. V Ústeckém kraji si tak budou konkurovat třeba koalice „Ne ilegální imigraci – peníze raději pro naše lidi“ a „Ilegálním imigrantům NE – peníze raději pro naše děti“.

Protiběženeckými sdruženími s názvy typu „NE migraci“ se ale hemží i Vysočina a například v Plzeňském kraji, kde si budou lidé vybírat z nejmenšího počtu možností, třetinu ze šestnácti kandidujících subjektů představují ty protiuprchlické nebo protimuslimské.

O 27 senátních křesel se ucházejí více než dvě stovky kandidátů

V letošních volbách do Senátu hraje o hodně hlavně ČSSD, jež by teoreticky mohla ztratit až deset ze 33 senátorských mandátů. Obhajovat křeslo bude například místopředseda horní komory parlamentu Zdeněk Škromach, nově se o něj bude ucházet ministr průmyslu Jan Mládek.

Jedenáctičlenný klub KDU-ČSL a nezávislých by volbami mohl přijít o tři členy, dva z nich jsou lidovci, třetí nestranička, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. Z pětičlenného klubu ANO končí mandát jen Aleně Dernerové zvolené za hnutí Severočeši.cz.

Obtížná je situace ODS. Má obhajovat osm ze čtrnácti křesel, a hrozí jí tak, že přijde o pozici druhé nejsilnější senátorské frakce. Klub Starostů a nezávislých má šest členů, mandát končí předsedovi Janu Horníkovi. O znovuzvolení se uchází 19 ze 27 senátorů, o mandát už nebude usilovat Přemysl Sobotka (ODS), jeden z nejdéle sloužících senátorů.

Zastoupení v nynějších senátorských klubechZastoupení v nynějších senátorských klubech|E15

Většinu nových kandidátů na senátorské posty tradičně představují regionální politici. Tentokrát se však na kandidátkách objevila i „esa“ – u hnutí ANO třeba tanečník Vlastimil Harapes či žokej Josef Váňa. Za ČSSD a Stranu zelených nastupuje do boje filozof Václav Bělohradský, za Úsvit šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Strana soukromníků nasadila hudebníka Felixe Slováčka, ODS bývalého disidenta Františka „Čuňase“ Stárka. Na mandát aspiruje i protiislámský aktivista Martin Konvička, kandiduje za Alternativu pro Českou republiku 2017.

Nejmenší nabídku budou mít voliči na Kutnohorsku a Novojičínsku, kde se přihlásilo jen po šesti kandidátech. Vysoká je naopak v Praze, hlavně v šestém a desátém obvodu, ale třeba i na Bruntálsku či Mělnicku. Do voleb se letos přihlásilo 233 kandidátů, o šest více než do předchozích v roce 2010.