Kauza Čapí hnízdo se vrací k policii. Podle státního zástupce je třeba doplnit vyšetřování

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: ČTK / Binter Tomáš

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném nedělním hlášení (29.8.2021)
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
16
Fotogalerie

Státní zástupce Jaroslav Šaroch vrátil kauzu Čapí hnízdo premiéra Andreje Babiše policii k doplnění vyšetřování. Důvodem jsou nové informace, které se objevily po ukončení vyšetřování.

Šarochovi nyní vypršela lhůta, v níž měl rozhodnout o návrhu na podání obžaloby v případu kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Vedle Babiše je obviněná i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Policie na konci května navrhla, aby byli oba obžalováni. Babiš i Nagyová vinu odmítají, v létě podali návrh na zastavení svého stíhání.

Vyšetřování má být doplněno zejména o výslechy svědků. Lhůtu pro zajištění důkazů stanovil Šaroch do poloviny září.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocoval veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve veřejných sdělovacích prostředcích, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevantní a je namístě se jimi blíže zabývat,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Podle mluvčí pražských policistů Evy Kropáčové se spis vrátí na stejné oddělení hospodářské kriminality, které na kauze pracovalo dříve. Hlavní vyšetřovatel kauzy Pavel Nevtípil však na konci května odešel od policie. „Na případu budou nadále pracovat stejní kriminalisté, kteří na něm spolupracovali již v předchozí době. Změna vyšetřovatele nemá na další práci žádný vliv,“ uvedla Kropáčová.

Babiše a Nagyovou policie obvinila z poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu v roce 2017. Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na dotaci by farma jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů.

Původně policisté v kauze obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil Šaroch v květnu 2018. Předloni zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie stejně jako letos v květnu navrhovala podání obžaloby.

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové, podle něj bylo řízení v jejich případě zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo. Zeman v polovině letošního května oznámil svou rezignaci, mandát mu zanikl k 30. červnu. Nejvyšší státní zastupitelství nyní vede Zemanův bývalý první náměstek Igor Stříž.