Kauza Clanroy vede soud na horký terén

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Z kauzy zkrachovalé dražební společnosti Clanroy, jež dluží desítky milionů korun i Českým drahám a Lesům ČR, se stává zapeklitý právní problém. Tuzemské soudy budou muset zřejmě vůbec poprvé rozhodnout, zda nepředaný dražební výtěžek patří, či nepatří do majetkové podstaty dlužníka.

Rakouská banka Österreichische Volksbanken, které Clanroy nepředal přes 36 milionů korun, už kvůli tomu žaluje insolvenční správkyni Petru Hýskovou. Rakušané podle dokumentů z insolvenčního rejstříku chtějí, aby tuto částku vyloučila z majetkové podstaty Clanroy. Banka se s žalobou přihlásila ještě s jedním menším věřitelem poté, co policie zmrazila na účtech Clanroy zhruba 47 milionů korun. Právě z této částky si chce zahojit svou pohledávku. Pokud by se tak stalo, na ostatní věřitele by zbylo pouhých 11 milionů.

„Judikát nebo stanovisko v tomto případě není,“ sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. O tom, zda v podobné věci už někdy rozhodovaly soudy nižší instance, neví.

Když dražebník do deseti dnů nemůže předat peníze věřiteli, musí je poslat na zvláštní účet. „Peníze zde uložené jsou vyloučené z majetkové podstaty, protože tento účet je ze zákona určen pouze k účelu výplaty dražebním věřitelům a dražebník je nemůže použít k jinému účelu. Soud tedy bude nejspíše zkoumat, zda se jednalo o tento zvláštní účet. Pokud zjistí, že ano, pravděpodobně rozhodne o vyloučení majetku věřitelů z majetkové podstaty,“ uvedl právník Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.V podobné situaci jako Österreichische Volksbanken jsou i České dráhy a Lesy ČR. Obě státní firmy se ale na rozdíl od Rakušanů vyloučení peněz z majetkové podstaty Clanroy nedomáhají.

Celkem věřitelé požadují přibližně 200 milionů

Celkem 47 milionů, které policie na účtech dražebníka ještě stihla zmrazit, by totiž jejich pohledávky nepokryly. Dráhy přihlásily do konkurzu 69 milionů korun, Lesy ČR 65 milionů. Celkem věřitelé požadují přibližně 200 milionů.

Kde je konec těchto peněz, nikdo neví. Jediným akcionářem firmy řízené Zdeňkem Macháčkem se v roce 2011 stala firma Prime Enterprise registrovaná na Seychelách. Týdeníku Euro se nedávno podařilo v tamním obchodním rejstříku vypátrat, že ředitelem Prime Enterprise nebyl nikdo jiný než Macháček.

„Ředitelem ano. Ale jenom do roku 2011 nebo 2012. A jenom pro pořádek: nejsem a nikdy jsem nebyl majitelem společnosti Prime,“ napsal nyní deníku E15 Macháček. Zodpovědět další otázky už ale odmítl.

„Já na to nemám sílu. Každý den jsem dvacet hodin na kapačkách a jsem rád, že žiju,“ dodal podnikatel, který měl v realitních kruzích pověst ostrého obchodníka s úzkými vazbami na kontroverzní rodinu Kočků.