Kauza Homolka: Policie navrhla obžalovat sedm lidí

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože v pražské Nemocnici Na Homolce. Podle dřívějších informací čelí obvinění exředitel nemocnice Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014) a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů.

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože v pražské Nemocnici Na Homolce. Podle dřívějších informací čelí obvinění exředitel nemocnice Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014) a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů. Zdroj: CTK

Protikorupční policie navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože v pražské Nemocnici Na Homolce. Podle dřívějších informací čelí obvinění exředitel nemocnice Vladimír Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů.

„Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality v pátek 20. února 2015 předali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze spisový materiál, který se týká veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Nemocnice Na Homolce se k trestnímu řízení připojila jako poškozená.

Exšéf Dbalý skončil ve vazbě

Kvůli tendru na digitalizaci chorobopisů, který nemocnice zadala v červenci 2009, skončil Dbalý loni v červnu ve vazbě. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, hlavním kritériem v tendru byla cena. Obvinění podle kriminalistů postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

Podle médií je mezi stíhanými bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Pavel Kocourek a dále Josef Veselý a Tomáš Kadlec, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty. Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který prý fyzicky napadl důležitého svědka.

Později vyšlo najevo, že policie Dbalého i jeho bývalého náměstka Toběrného viní také z přijetí úplatku u zakázky na nákup Leksellova gama nože z roku 2009. Přístroj slouží k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu. Poté, co Homolka gama nůž zakoupila, tvrdili někteří odborníci, že nemocnice za něj zaplatila o třetinu více, než je běžné v zahraničí.

Gama nůž používají Na Homolce 23 let, nový koupili v roce 2010
- Moderní lékařské zařízení, které se používá k ozařování chorobných ložisek v mozku, se do tehdejšího Československa dostalo díky sbírce, uspořádané Nadací Charty 77, v provozu je od října 1992. Původní gama nůž, postupně modernizovaný dosloužil před zhruba pěti lety, kdy Nemocnice Na Homolce pořídila za přibližně 140 milionů ze státního rozpočtu Leksellův gama nůž zcela nový.
- Obchod už tehdy kritizoval lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který poukazoval na to, že se nekonalo výběrové řízení a zakázku dostal jeden zájemce. Kvůli hospodaření nemocnice podal Hovorka v roce 2010 trestní oznámení, tehdejší ředitel nemocnice Vladimír Dbalý i vedení ministerstva zdravotnictví ale pochybení odmítli. „Jediná možnost byla koupit přístroj přes prostředníka, který toto povolení má, ministerstvo se v tom Homolky zastalo,“ řekl ještě v březnu 2011 Dbalý.
- Loni v srpnu policie Dbalého a jeho někdejšího náměstka obvinila z toho, že při nákupu přístroje přijali úplatek 5,7 milionu korun. O desetkrát vyšší sumu pak jde v případě zakázky na digitalizaci chorobopisů, ve které policie obvinila první čtveřici podezřelých (opět včetně exředitele) loni v červnu. Dbalý, který prestižní nemocnici vedl od konce roku 2006 do března 2012, skončil ve vazbě, v níž je dosud.
- Loni v dubnu také Nejvyšší kontrolní úřad ohlásil, že v roce 2015 zřejmě prověří nákupy zdravotnické techniky do vybraných nemocnic, na které poukázali poslanci kontrolního výboru. Mezi prověřovanými obchody má být také nákup Leksellova gama nože. V září pak NKÚ poslanci kontrolního výboru navrhli, aby neprodleně zkontroloval hospodaření Nemocnice Na Homolce i jejích dceřiných společností, úřad ale oznámil, že kontrolu chystá ve střednědobém výhledu.
- Gama nůž, jediné zařízení svého druhu v České republice, je už od počátku v nemocnici Nemocnice Na Homolci intenzivně využíván k léčbě pacientů z ČR i ze zahraničí. Na původním zařízení lékaři za více než 17 let provedli přes 10 500 zákroků. V posledních letech se počet operací provedených na gama noži pohybuje kolem 800 ročně.
- Impulzem k pořízení Leksellova gama nože pro tehdy ještě československé zdravotnictví se začátkem 90. let stal případ případ dvanáctiletého Michala Budinského ze Slovenska, kterému operace na Leksellově gama noži ve Švédsku, provedená v srpnu 1990, nejspíše zachránila život. Potřebných 90 milionů korun na pořízení gama nože dali lidé po celé federaci dohromady během roku a čtvrt.
- Přístroj, který kromě cévních malformací (což byl případ malého Michala) používá i k odstraňování nádorů, léčbě epilepsie, Parkinsonovy nemoci nebo příznaků zeleného zákalu instalovali v Nemocnici Na Homolce na podzim 1992. Byl to teprve osmý přístroj svého druhu v Evropě a 37. na světě a úplně první v postkomunistických zemích. Premiérová operace se uskutečnila 26. října 1992.
- Leksellův gama nůž získala v květnu 1993 od Nadace Charty 77 do svého vlastnictví Nadace Míša a Nemocnici Na Homolce jej bezplatně poskytovala. Právě smlouva mezi nadací a nemocnicí o rok později trochu zkomplikovala chystanou privatizaci tohoto prestižního zdravotnického zařízení. Z prodeje nemocnice, kde se léčily špičky komunistického režimu, nakonec sešlo.

Jmenování šéfa Homolky se snažili ovlivnit, zdůvodňuje Němeček, proč zrušil tendr