Kauza Homolka: policie prohledala byt exředitele, zajímá se o majetek

Nemocnice na Homolce

Nemocnice na Homolce Zdroj: profimedia.cz

Policie, která provedla minulý týden domovní prohlídky v pražské nemocnici Na Homolce a v advokátní kanceláři MSB Legal (dříve Šachta & Partners), nevynechala ani byt bývalého ředitele nemocnice Vladimíra Dbalého. Podezírá ho například z uzavření nevýhodné smlouvy na pronájem nemocničního skladu soukromé společnosti Alseda, napojené právě na Šachta & Partners.

Na uvedeném kontraktu mělo zdravotnické zařízení tratit desítky až stovky miliónů korun. Policie si podle informací serveru E15.cz odnesla spousty dokumentů. „Pan Dbalý je podle policejních dokumentů veden jako podezřelý. Jde také o další smlouvy, nicméně rozhodující zkoumání vede policie kvůli skladům,“ upřesnil dobře informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován. Aktuální reakci Dbalého, který nařčení rozhodně odmítá, se redakci nepodařilo získat.

Obvinění z tunelování nemocnice na Homolce v souvislosti s činností Dbalého a jeho rodiny vznesl vloni na podzim Nadační fond proti korupci, Dbalý byl tou dobou půl roku mimo Homolku, protože na jaře rezignoval. Vystřídal ho neurochirurg Michal Šetlík. Dbalý se poté neúspěšně ucházel v Praze 2 o senátorské křeslo, od letošního června je poradcem Jiřího Paroubka ve stínové vládě národních socialistů.

Policie mlčí

Možné obvinění Dbalého, které je podle zasvěcených osob na spadnutí, nechce policie komentovat. „V současné době k úkonům trestního řízení, které jsme prováděli minulý týden, nebudeme poskytovat žádné informace. Můžeme pouze uvést, že je vedeno prověřování, nad kterým vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ oznámil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Pátrání včetně razie v nemocnici, v advokátní kanceláři MSB Legal a doma u Dbalého začalo 27. června, termín pro obstarání důkazů vypršel včera.

Dbalému se podle policejních materiálů, s nimiž se deník E15 seznámil, dává za vinu, že za nevýhodný pronájem inkasoval peníze, za něž si pro sebe a svou rodinu pořídil několik nemovitostí v České republice a Spojených státech. Hodnota těchto realit se pohybuje v řádech desítek milionů korun, policie je přesvědčena, že si na ně nemohl vydělat z platu ředitele nemocnice.

Nynější vedení státního zdravotnického zařízení, které řídí přímo ministerstvo, se vůči kauze rozhodně vymezuje. „Současné vedení nemocnice Na Homolce nemá s touto kauzou nic společného. Já sám působím ve funkci ředitele nemocnice Na Homolce od března 2012. Ihned po svém nástupu jsem začal provádět konkrétní kroky a opatření pro zprůhlednění procesu nákupu služeb, zdravotnického materiálu, přístrojů a dalšího zboží v nemocnici Na Homolce v souladu s platnou legislativou. Smluvní vztahy s advokátní kanceláří MSB Legal a na pronájem konsignačních skladů firmě KTH (dříve Alseda) byly vypovězeny,“ píše na nemocničním webu ředitel Michal Šetlík. Šachta & Partners a následně MSB Legal požadují za vypovězení smluv kompenzaci v řádu milionů korun.

Ročně mělo odtéct sto milionů

Protikorupční policie se Homolkou zabývá už od roku 2010, o dva roky později se do případu vložil podáním trestního oznámení protikorupční fond Karla Janečka, Stanislava Bernarda a Jana Krause. „Nemocnice pronajímala do 1. července 2009 sklady zdravotnického materiálu ve svém areálu společnosti Holte Medical za přibližně 140 tisíc korun měsíčně. Nový provozovatel skladů, firma Alseda, začal poté vybírat od dodavatelů zhruba 50krát více, než odváděla nemocnici. Mezi těmito dodavateli byla i Holte Medical. Fond odhaduje, že nemocnice takto měsíčně tratila osm milionů korun, ročně pak kolem 100 milionů,“ tvrdí ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Dbalý to popírá. „Informace jsou zcela zavádějící a jejich účelovost jsem schopen číselně doložit. Připomínám, že ve věcech, které krátce před volbami Nadační fond proti korupci bombasticky zveřejnil, bylo v posledních dvou letech mého působení ve vedení nemocnice na základě různých udání provedeno šetření policií. Z důvodu neopodstatněnosti však byla všechna šetření odložena! To jsem schopen kdykoliv doložit,“ uvedl Dbalý na webu, když kandidoval za NS-LEV 21 do Senátu.

Spolu s Dbalým si policie, na základě podání fondu, vzala na mušku i jeho otce, a to pro způsob, jak získal do majetku dvě nemovitosti za 11 milionů korun. Převod prováděli lidé ze Šachta & Partners. Dbalý kontroval argumentem o nehorázné konstrukci. V průběhu vyšetřování stěžoval si stěžoval na bývalého šéfa protikorupční policie Libora Vrbu a jeho manželku Hanu Vrbovou, šéfku obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5. To vyšetřování kauzy, než byla předána pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství, dříve dozorovalo. Šéfka vrchní prokuratury Lenka Bradáčová k razii uvedla, že jde o prověřovanou trestní věc, což znamená, že policie zatím nikoho neobvinila.