Kauza Homolka: Policie zadržela exředitele nemocnice Vladimíra Dbalého

Vladimír Dbalý

Vladimír Dbalý Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Protikorupční policie dnes obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Nemocnici tak prý způsobili škodu ve výši nejméně 53 milionů korun. Mezi zadrženými je prý generální ředitel Vladimír Dbalý a primář chirurgie Michal Toběrný.

Policie kvůli kauze od rána zasahuje na několika místech v České republice, mimo jiné v sídle společnosti Bialešová s.r.o., jež pro nemocnici spravuje účetnictví. Přímo v areálu Na Homolce dnes policie podle mluvčí nemocnice Jitky Kalouskové nebyla.

Současné vedení odmítá být s kauzami Dbalého spojováno. Detektivové navštívili nemocnici v dubnu a odnesli si smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál.

Digitalizace za 176 milionů

Nemocnice zadala veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů v červenci 2009, hlavním kritériem byla cena. Přihlásilo se sedm zájemců, do druhého kola postoupili tři. Soutěž vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Jeho nabídka činila více než 146 milionů korun (počítáno bez DPH). Na plnění zakázky se pak podílela pardubická společnost K2P.

To, že se policie a ministerstvo zdravotnictví zabývají okolnostmi této zakázky. Homolka prý za digitalizaci zaplatila konsorciu firem 176 milionů korun, přičemž jiná společnost ji provedla za 30 milionů.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) řekl serveru ihned.cz, že přikáže nemocnici zrušit dceřiné společnosti, přes které nakupuje léky a materiál. Ředitel nemocnice podle něj musí zavést systém, který je standardní ve všech jiných přímo řízených nemocnicích - tedy dceřiné společnosti zrušit a nakupovat přímo do nemocnice.

S nemocnici je spojeno hned několik kauz

Loni v červnu se policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal. Nadační fond proti korupci (NFPK) tvrdí že nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun. Dnešní zásah se prý tohoto případu netýká.

Na Dbalého a další, neznámé pachatele už předloni uvedený fond podal trestní oznámení, a to právě k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze. Protikorupční policie podle loňských informací prověřovala, za jakých okolností otec bývalého ředitele získal dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun.

Dbalý veškerá nařčení odmítl, tvrzení fondu označil za nehoráznou lež. Podle NFPK Dbalého otec získal nemovitosti velmi složitým způsobem. „Nabyl za poměrně zvláštních okolností nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun, přičemž neexistuje racionální důvod, proč by to měl takto dělat, pakliže nechce legalizovat nějaké peníze,“ řekl loni v únoru Petr Soukenka z fondu proti korupci.

Dbalý šéfoval Homolce v letech 2006 až 2012
Dbalý byl šéfem Homolky od konce roku 2006, kdy jej do čela jmenoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. V březnu 2012 ho ve funkci vystřídal neurochirurg Michal Šetlík.

Minulý týden napsal deník Dnes, že podle auditu ministerstva zdravotnictví přišla nemocnice kvůli podezřelým transakcím v letech 2011 až 2013 o skoro 300 milionů korun. Server E15.cz rovněž minulý týden uvedl, že náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli dvěma nákupům přístrojů magnetické rezonance v době, kdy vedl radiodiagnostické oddělení Nemocnice Na Homolce.

V prvním případě byl Vymazal školitelem vítězné firmy, ve druhém navrhl přístroj pronajmout, nemocnice ho pořídila standardně. Vymazal řekl, že o možné podjatosti informoval zaměstnavatele. Uvedl, že oba přístroje byly zakoupeny za nejnižší ceny.

Nemocnice Na Homolce: sanatorium prominentů
- Jde o státní příspěvkovou organizaci, jejímž zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví.
- Zaměřuje se na léčbu kardiovaskulárních a neurologicko-neurochirurgických nemocí. Je unikátní Leksellovým gama nožem, původně pořízeným z celonárodní sbírky. V nemocnici je centrum pozitronové emisní tomografie, které bylo dlouhá léta jediným pracovištěm svého druhu v ČR.
- Budova Nemocnice Na Homolce byla postavena v letech 1984 až 1989 jako účelové zdravotnické zařízení pro vysoké komunistické funkcionáře. Na počátku devadesátých let bylo toto vládní sanatorium transformováno na obecně dostupnou nemocnici.
- Má 357 lůžek a kolem 1800 zaměstnanců (z toho více než 270 lékařů). Loni v ní bylo hospitalizováno 20 232 osob a provedeno 14 213 operací.
- Za loňský rok vykázala zisk 38,4 milionu korun.
- Ředitelem nemocnice je od března 2012 neurochirurg Michal Šetlík.
- Součástí nemocnice je lázeňská léčebna Mánes v Karlových Varech.
- Letos již počtvrté obhájila mezinárodní akreditaci kvality JCI (Joint Commission International).
- Letos v dubnu v nemocnici zasahovala protikorupční policie, detektivové odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál. Policie prověřuje, zda vedení neuzavřelo nevýhodné smlouvy s některými dodavateli. Loni v červnu se protikorupční policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal. Podle Nadačního fondu proti korupci nemocnice na těchto smlouvách údajně ročně tratila kolem sta milionů korun.