Kauza letadel CASA: Po čtyřech letech stále chybějí pádné důkazy

Dopravní letoun CASA

Dopravní letoun CASA Zdroj: ministerstvo obrany

Policie od roku 2012 sháněla v zahraničí důkazy o tom, že letouny CASA měla armáda koupit draho.

Přes čtyři roky čekají exministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf sekce vyzbrojování Jiří Staněk na zahájení soudního procesu, který má v kauze údajně předraženého nákupu letounů CASA rozhodnout o jejich osvobození či trestu. Průtahy zavinila policie a dozorující státní zástupce Jan Kořán, kterým se nedařilo sehnat pádné důkazy. Podle dostupných informací je nemají dodnes.

To by vysvětlovalo, proč Kořán tři čtvrtě roku váhal, než v prosinci navrhl obžalobu. Kdy začne řízení před Obvodním soudem pro Prahu 6, kde spis leží, nelze odhadnout. Soudkyně Marketá Binderová je nemocná. Navíc musí prostudovat stoh dokumentů čítající dvacet tisíc stran. Binderová je druhá soudkyně, která případ odmítla řešit. Před týdnem musela ustoupit rozhodnutí nadřízených.

Orgány činné v trestním řízení se na začátku tvářily sebevědomě. Parkanovou se Staňkem obvinily v červnu 2012, tehdejší poslankyni TOP 09 následně vydala dolní komora parlamentu ke stíhání. Důkazy sháněl Kořán ve Španělsku, kde sídlí společnost CASA, a dalších zemích, jejichž armády stroje C-295 rovněž koupily. Každý stát si však podobně složitou techniku objednává v odlišné specifikaci a lze tedy srovnávat jen ceny „holých“ letounů. Ty tvoří zhruba dvě třetiny celé hodnoty kontraktů.Zbytek připadá na avionic ké, ochranné a další systémy.

Z čeho je exministryně obžalovaná
Vlasta Parkanová a její bývalý podřízený měli státu způsobit škodu 818,8 milionu korun tím, že si nenechali vypracovat cenový posudek. Podle obžaloby se tak dopustili porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Bývalou šéfku rezortu obrany a poslankyni stála kauza politickou kariéru.