Kauza MUS: Policie obvinila exnáměstka Sýkoru a zbrojaře Muselu

Policie v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti obvinila z přijetí úplatku exnáměstka ministerstva průmyslu Roberta Sýkoru a zbrojaře Pavla Muselu. Sýkora při prodeji státního podílu v MUS dle policie pomáhal obelhat tehdejší vládu Miloše Zemana, která pak rozhodla o prodeji menšinového podílu v podniku skupině Appian za pouhých 650 milionů korun.

Robert Sýkora hrál v přesvědčování Zemanova kabinetu na konci 90. let údajně klíčovou roli. Podle deníku Právo měl za to inkasovat tři miliony korun. Někdejší vlivný zbrojař a lobbista Pavel Musela úplatky v zájmu skupiny tehdejších manažerů důlní firmy údajně distribuoval.

Sýkorovi i Muselovi za jejich činy hrozí až pět let vězení. Policie oba muže obvinila z trestných činů podplácení a přijetí úplatku.

Podle Práva ale v případě zbrojaře Musely bude jeho stíhání patrně zastaveno. Za nevyjasněných okolností totiž před lety spadl z posedu a je nesvéprávný.

Osmačtyřicetiletý Robert Sýkora z ministerstva odešel v roce 2003
Žije v severomoravské Čeladné a podniká ve stavebnictví. Vedle kauzy MUS byl i u náhlého zbohatnutí někdejšího premiéra a předsedy ČSSD Stanislava Grosse. Před více než pěti lety prodal Grossovi za 20 milionů třetinu akcií bývalé společnosti miliardáře Tomáše Chrenka Moravia Energo. Expremiér je pak obratem prodal za 100 milionů korun.

O korupci při divoké privatizaci Mostecké uhelné se spekulovalo už delší dobu, stejně jako o tom, že nejdůležitější spojkou exmanažerů MUS se státní správou byl právě Sýkora. Ten měl coby tehdejší náměstek ministra průmyslu na starosti přípravu podkladů pro vládu týkajících se prodeje akcií MUS. Oficiálně celý proces popsaly teprve nedávno švýcarští vyšetřovatelé.

Privatizační podvod se měl stát v roce 1999, když společnost Appian, za níž stáli manažeři dolů v čele s Antonínem Koláčkem, odkoupila přes švýcarskou Investenergy od státu jeho 46procentní podíl v MUS za 650 milionů korun. To bylo podle švýcarské obžaloby hluboko pod cenou a český stát na tom prodělal 3,2 miliardy korun.

Obžalovaní – exmanažeři důlní firmy – před tím nakoupili na trhu ve skrytu prostřednictvím nastrčených společností kontrolní balík 49 procent akcií MUS, ale za peníze firmy. Podle obžaloby tak odradili případné další kupce státního podílu a srazili tak i cenu akcií.

Doly měnily majitele několikrát
V roce 2005 je Appian prodal za zhruba 6 miliard Kč firmě, kterou založila čtveřice manažerů působících v těžební firmě i v Appianu – Antonínu Koláčkovi, Luboši Měkotovi, Petru Pudilovi a Vasilu Bobelovi. Dnes je vlastní podnikatel Pavel Tykač.

Tajemný Sýkora