Kauza trafik nekončí: Ištvan požádal Nejvyšší soud o nový výklad imunity

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan Zdroj: ctk

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci požádalo Nejvyšší soud o stanovisko, zda v kauze údajného podplacení tří exposlanců ODS expremiérem Petrem Nečasem chrání podezřelou trojici poslanecká imunita i ohledně jednání, jež se konala mimo Sněmovnu. Žalobci v textu tvrdí, že mají důkazy o utajovaných schůzkách uskutečněných na konkrétních místech v Praze a Brně.

Exposlanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr čelili obvinění z přijetí úplatku ve formě postů ve státních firmách, který jim měl údajně přislíbit Nečas výměnou za to, že se vzdají mandátu a umožní tak schválení vládního daňového balíčku.

Nejvyšší soud ale v červenci rozhodl, že se na trojici vztahuje poslanecká imunita, a Nejvyšší státní zastupitelství proto následně ve vztahu k exposlancům zrušilo usnesení o zahájení trestního stíhání.

Jednalo se prý i mimo komoru

Vrchní olomoucký žalobce Ivo Ištvan vzápětí avizoval, že bude po soudu žádat upřesnění poté, co konkretizuje schůzky, na nichž mělo k nabídnutí a přijetí úplatku dojít.

Aktuální podnět k Nejvyššímu soudu, který žalobci odeslali 12. srpna, obsahuje tvrzení, že kromě legitimních politických jednání ohledně podpory daňovému balíčku „měla paralelně probíhat další, tentokrát však již utajovaná a co do podstaty soukromá jednání, a to v době nejméně od 3. října 2012 do 6. listopadu 2012“.

Podle názoru žalobců se na tato jednání poslanecká imunita nevztahuje, přičemž existuje důvodné podezření, že jednání naplňuje znaky trestného činu.

Podstatou těchto schůzek prý totiž nebyla politická činnost poslance, která by vedla k nějaké politické dohodě či rozhodnutí, ale přijetí příslibu osobního prospěchu, kterého by se jinak poslanci nedostalo.

„Poslanci, kteří se takového jednání dopustí, by neměli být z pravomoci orgánů činných v trestním řízení vyňati,“ napsalo zastupitelství. Upozornilo, že imunita podle ústavy zahrnuje jen projev ve Sněmovně či jejích orgánech nebo hlasování.

Konspirace nechyběla

Vyšetřovatelům se údajně podařilo zjistit schůzky v Hrzánském paláci, v restauraci Vojanův dvůr, v sídle premiéra Kramářově vile, na přesně nezjištěném místě v pražském Karlíně, ve Strakově akademii, v budově Českých drah, na brněnském Výstavišti a v brněnských hotelech Holiday Inn a International. Další tři schůzky se prý uskutečnily ve Sněmovně, avšak mimo jednání pléna či jejích orgánů.

„Jednání měla být realizována osobně, přičemž v souvislosti s nimi byla vedena telefonická komunikace, která vykazuje zjevné znaky konspirace, kdy zúčastněnými osobami je hovořeno zpravidla jen v náznacích, slova jsou používána ne v běžném, ale v přeneseném významu, který je bezpečně znám pouze účastníkům hovorů,“ popsalo státní zastupitelství.

Olomoučtí žalobci ve svém podnětu odkazují na mezinárodní Trestněprávní úmluvu o korupci, kterou ČR ratifikovala. Úmluva podle nich předpokládá možnost stíhat členy parlamentních shromáždění pro korupci, k níž dojde při výkonu jejich funkce.

Ve hře je i mezinárodní úmluva

„Pokud by byl přijat takový výklad, že imunitou je chráněno jakékoliv jednání související s výkonem mandátu poslance, nebylo by možné závazkům vyplývajícím z úmluvy dostát,“ upozornili.

Argumentují také zákonem o střetu zájmů, podle nějž musí veřejný funkcionář vykonávat funkci tak, aby nedocházelo ke střetu mezi jeho osobními zájmy a zájmy, které je povinen prosazovat nebo hájit z titulu své funkce.

Kauza údajného podplacení Tluchoře, Fuksy a Šnajdra vedla k pádu Nečasovy vlády, Nečas se rovněž vzdal funkce předsedy ODS. V současné době jsou v případu obviněni pouze Nečasova přítelkyně a bývalá šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Nagyová s Bočkem podle žalobců společně navedli Nečase k přislíbení úplatku.