Každý sedmý obyvatel Prahy je cizinec. V metropoli táhnou realitní trh

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

V Praze žije stále více cizinců. Jejich počet se za posledních šest let zdvojnásobil na skoro 170 tisíc. Převažují mezi nimi Ukrajinci, Rusové a Slováci, vyplývá z analýzy projektu Česko v datech. Cizinci se také stávají tahouny realitního trhu, podle developerů kupují více než pětinu pražských bytů v novostavbách.

V Praze žije přes 45 tisíc Ukrajinců, 26 tisíc Slováků a 21 tisíc Rusů. Následují Vietnamci, Číňané, Američané, Bulhaři, Němci, Britové a Kazaši.

Žádný Chinatown

Které čtvrti cizinci v Praze preferují, dává projekt Česko v datech do souvislosti s cenovou mapou nemovitostí. Obvykle movitější „expati“ ze západních zemí nejčastěji bydlí v rezidenčních čtvrtích na Praze 6 či v centru metropole, ekonomicky slabší přistěhovalci z východu častěji volí pražská sídliště či třetí městskou část.

Cizinci v Praze (procenta obyvatel městské části)Cizinci v Praze (procenta obyvatel městské části)Cizinci v Praze (procenta obyvatel městské části) | Cesko v datech

Nejvíce Číňanů žije v Praze 9, Vietnamci si oblíbili Prahu 4 a 11, kde mají po ruce tržnici Sapa, a pražští Rusové žijí nejčastěji v páté a šesté městské části, vyplývá ze statistik. Celkově se ale cizinci do „svých“ čtvrtí v Praze příliš nekoncentrují, uvedla odborná garantka analýzy Ivana Přidalová z Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Jak ukázal jiný výzkum, výjimkou může být například část sídliště Hůrka, kde tvoří rusky mluvící cizinci kolem 20 procent obyvatel. „I zde se ale situace liší doslova dům od domu,“ dodala.

Pražskou „mapu cizinců“ podle ní ale neovlivňují jen ceny. Například kvůli odmítavému postoji významného místního vlastníka bytů vůči cizincům se pak cizinci mohou vyhýbat celé čtvrti.

Ruská pojistka

Fenoménem polední doby je zájem cizinců o pražské reality, v případě některých projektů tvoří cizinci až třicet procent zákazníků, převažují přitom mezi nimi především ti rusky mluvící, tedy Rusové, Ukrajinci a Kazachové. „Nebýt cizinců, současné prodej by jen velmi těžko lámaly rekordy,“ píše Česko v datech.

„Je to dlouhodobý trend. Mluví se o nové vlně emigrace z Ruska. Ti, kteří nesouhlasí s Putinovou politikou, anebo se z jiných důvodů obávají o vývoj země, si hledají zadní vrátka,“ vysvětlila zájem Přidalová. Praha je výrazně levnější než západoevropské metropole a navíc zde najdou silnou komunitu krajanů. „V Praze lze třeba snadno nakoupit ruské potraviny,“ popsala.

Cizinci v PrazeCizinci v PrazeCizinci v Praze | Cesko v datech

Neprodávají se přitom jen luxusní rezidence, a do realit neinvestují jen bohatí. Rusové si kupují takové byty, na jaké právě dosáhnou. Pak je buď příležitostně využívají, nebo pronajímají.

Podle Přidalové do Prahy dlouhodobě přicházejí především ekonomičtí imigranti ze zemí, jejichž obyvatelé do Česka přicházeli již před pádem železné opony. Naopak uprchlíci, o nichž se mluví v souvislosti se současnou imigrační vlnou, se Praze i Česku vyhýbají. Nepřicházejí ani váleční utečenci z východu Ukrajiny. Ti obvykle odcházejí na západ své vlasti nebo do Ruska.

Česko v datech
Česko v datech si klade za cíl přinášet každý měsíc čtyři celospolečenská témata zpracovaná do grafické podoby. Za projektem založeným na analýzách založené na zpracování velkého množství dat stojí společnosti SAS Česká republika, Deloitte a Unicorn.