Každých 20 minut umírá jeden Čech na rakovinu. Léčba jen VZP stojí miliardy

Operační sály za půl miliardy v Masarykově onkologickém ústavuv Brně.

Operační sály za půl miliardy v Masarykově onkologickém ústavuv Brně. Zdroj: ctk

Nejčastějším nádorovým onemocněním v Česku je rakovina kůže následovaná rakovinou prsu a rakovinou trávicího ústrojí. Nemocných navíc rok od roku přibývá. Jak se objevují stále nové a modernější léky a metody léčení, rostou prudce i náklady na péči. Jen za léčbu pacientů uvedených tří diagnostických skupin zaplatila VZP loni 5,4 miliardy korun. To je meziročně o 287 milionů více.

Každý rok odhalí lékaři v Česku rakovinu u zhruba 80 tisíc pacientů a přes 27 tisíc lidí ročně na zhoubný nádor zemře. Znamená to, že každých 20 minut umírá v tuzemsku jeden člověk na rakovinu. Čísla ukázala analýza, kterou VZP provedla při příležitosti Českého dne proti rakovině. Ten připadá na středu 13. května.

Kde nejčastěji útočí rakovina a jaký je vývoj nákladů na léčbu (v tisících korun)

Kde nejčastěji útočí rakovina a jaký je vývoj nákladů na léčbu (v tisících korun)Kde nejčastěji útočí rakovina a jaký je vývoj nákladů na léčbu (v tisících korun) | VZPPoznámka: Součet pacientů ve všech uvedených skupinách neodpovídá celkovému počtu pacientů s libovolnou onkologickou diagnózou – někteří jsou totiž uvedeni ve více skupinách, protože u nich nemoc postihla více orgánů. Pramen: VZP

Letošní Český den proti rakovině je zaměřen na nádory reprodukčních orgánů. Rakovina prostaty je u mužů dokonce druhé nejčastější nádorové onemocnění, hned po rakovině kůže.

Příspěvky na prevenci

VZP proto letos nabídne svým klientům příspěvek až 2,5 tisíce korun na speciální preventivní vyšetření prostaty. To by u nich mělo rakovinu vyloučit, případně ji odhalit v časném stadiu, kdy je ještě velká šance na úspěšnou léčbu.

Zatímco nabízený příspěvek na vyšetření prostaty je novinkou, pro ženy již delší dobu funguje tzv. screening rakoviny děložního hrdla. Podobně funguje adresné zvaní i na mamografický screening a na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku.

V rámci nabídky benefitů poskytuje největší zdravotní pojišťovna svým klientům už druhým rokem také příspěvek na vyšetření kožních znamének – to může pomoci včas odhalit například zhoubný melanom.

Už v roce 2014 pojišťovna svým dospělým klientům poskytovala na vyšetření dermatoskopem až 500 korun. Nabídku loni využilo 2338 pojištěnců, vyplaceno jim bylo přes jeden milion korun. Pro letošek pojišťovna tuto svou nabídku rozšířila i na dětské klienty.

Novinka pro kuřáky

Jako novinku letos VZP nabízí také příspěvek na odvykání kouření. V roce 2014 se s rakovinou dýchacího ústrojí léčilo bezmála 17 tisíc klientů VZP a náklady na péči o ně činily 873 milionů korun. Klientům, kteří chtějí s kouřením skoncovat a snížit tak riziko, že onemocní třeba rakovinou plic, nabízí letos až 500 korun.

Příspěvek mohou získat na náklady spojené s nákupem léčebných přípravků zakoupených v době léčby pod dohledem lékaře. Zájemce musí doložit lékařem podepsaný doklad, že se jedná o léčbu v rámci odvykání kouření.

Ve světě za 100 miliard dolarů

Celosvětové výdaje za léky na rakovinu v loňském roce dosáhly 100 miliard dolarů (2,5 bilionu korun) a meziročně se zvýšily o 10,3 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila organizace IMS Health.

I globálně k růstu přispívají hlavně výdaje za novější, dražší léčbu v rozvinutých zemích. Ještě před pěti lety výdaje na léky na rakovinu činily 75 miliard USD, upozornila IMS. Na celkových výdajích za léky se loni léky na rakovinu podílely 10,8 procenta.