Kdo obsadí ministerstva? ČSSD bojuje o finance a vnitro

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 12. listopadu na tiskové konferenci po setkání vyjednávacích týmů jejich stran. Zdroj: CTK

Politické strany ujišťují, že zásadní jsou pro ně programové priority. V kuloárech se však nehovoří o ničem jiném než o kandidátech na ministry. Padají také jména v souvislosti s posty ve vedení Poslanecké sněmovny.

Riziko ztráty vlivu nad klíčovými rezorty jsou momentálně jednou z hlavních starostí Lidového domu. Ten se právem obává, aby Bohuslava Sobotku nepotkal stejný osud jako Petra Nečase, který před třemi lety dokázal ze silových ministerstev získat pro ODS pouze obranu. Finance a zahraniční věci tehdy obsadila TOP 09 a vnitro Věci veřejné.

Nyní je situace téměř totožná, protože ANO ani lidovci o obranu nestojí. To znamená, že jediným kandidátem je socialista Jan Hamáček. Další možností je, že by ve funkci zůstal Vlastimil Picek, který si udržuje pověst nadstranického odborníka a v poslední době připomíná své zásluhy jako je návrh na zvýšení platů vojáků nebo jedna miliarda korun, o níž si má rezort v příštím roce polepšit.

Vzhledem k tomu, že Sobotka má být premiérem, druhá nejsilnější strana žádá pro svého šéfa Andreje Babiše finance. Jenže Babiš bude mít zřejmě problémy s lustračním osvědčením. Navíc Sobotka začal zdůrazňovat, že by se lídr ANO dostal do střetu zájmů, protože jako podnikatel ovládající Agrofert by dohlížel na výběr daní nejen od občanů, ale právě i od firem.

Zatím se zdá, že ANO ustupuje. Už oznámilo, že Babiš by mohl řídit vlivný rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, nebo by byl vicepremiérem pro ekonomiku. Na druhé straně hnutí stále nevylučuje variantu, že by do čela financí vyslalo nestranického odborníka jako například ekonoma Aleše Michla.

Mládek rozumí rozpočtu

Sobotka by finance rád svěřil ekonomickému expertovi ČSSD Janu Mládkovi. I když na jaře naštval živnostníky svým výrokem o parazitech, je z možných kandidátů, které mají jak sociální demokraté, tak ANO i lidovci, jako jediný schopen sestavit návrh státního rozpočtu.

Jan MládekJan Mládek | E15 Anna VackovaEkonomický expert ČSSD Jan Mládek

Pokud by ČSSD Mládka jako šéfa státní kasy neprosadila, mohl by být na financích alespoň prvním náměstkem. A i o něm se podobně jako o Babišovi spekuluje jako o možném vicepremiérovi pro ekonomiku.

Dalším resortem, o který se hraje především, je vnitro, které rovněž žádá ANO. V tomto případě jsou socialisté v nevýhodě, protože jejich donedávna jediný kandidát Jeroným Tejc, který si podle informací E15.cz už před volbami sháněl vhodné adepty na náměstky, nemá po neúspěšném pokusu o svržení Sobotky šanci. Strana se proto snaží přesvědčit Františka Bublana, který vnitro řídil v Grossově a později v Paroubkově vládě. Pro ČSSD je tento resort důležitý i proto, že před volbami slibovala prosadit „Dobře fungující stát“. Dalším kandidátem sociální demokracie by mohl být bývalý policista Stanislav Huml. ANO tvrdí, že stejně jako finance i vnitro může obsadit nestranickým odborníkem. Kandidáta prý má, jeho jméno však nechce zveřejnit.

Martin Stropnický ( ANO) již připouští koaliční jednáníMartin Stropnický ( ANO) již připouští koaliční jednání | Euro - Martin PinkasMinistrem zahraničí má být Martin Stropnický

Posledním klíčovým rezortem je diplomacie. Z dosavadních jednání plyne, že ho má zatím jisté jedna z hlavních tváří ANO, bývalý velvyslanec a exministr kultury Martin Stropnický. Místopředseda ČSSD a Sobotkův přívrženec Lubomír Zaorálek se už měl údajně smířit s postem ve vedení Poslanecké sněmovny.

Jourová na místní rozvoj

Stejně jako Jana Hamáčka coby příštího ministra obrany, prakticky nikdo nezpochybňuje Věru Jourovou jako příští šéfku resortu pro místní rozvoj. Zároveň se o ní spekuluje jako o předsedkyni dolní komory parlamentu. I to je však funkce, kterou chce pro některého ze svých čelných politiků ČSSD.

Co se týče lidovců, pokud z rodící se koalice nevycouvají kvůli církevním restitucím, jejich snaha obsadit ministerstva práce a zemědělství může být úspěšná. Do čela prvně jmenovaného úřadu by dosadili Jana Bartoška, druhý by řídil Marian Jurečka. Oba jsou místopředsedové KDU-ČSL. ANO přiznává, že vzhledem k podnikatelským aktivitám Babiše pro něj není tento úřad kvůli střetu zájmů vhodný. Babiš se už ale nechal slyšet, že podporuje současného ministra Miroslava Tomana.

Zásobárna stínových ministrů

Jako o novém šéfovi resortu dopravy se nejčastěji hovoří o místopředsedovi socialistů Milanu Chovancovi. Jeden z osnovatelů puče proti předsedovi ČSSD se jako první přiznal k utajované schůzce s prezidentem Milošem Zeman a získal tím Sobotkovu důvěru. Dopravě se dlouhodobě věnuje jako stínový ministr ČSSD. Zatím není jasné, kdo získá rezort spravedlnosti, školství a zdravotnictví. Nástupcem Marie Benešové by se teoreticky mohl stát Jiří Dienstbier, pro druhý z úřadů se nabízí jeho stranický kolega Marcel Chládek. A o rezort, který kontroluje téměř tři stovky miliard korun v systému veřejného zdravotního pojištění, se dosud nikdo otevřeně nepřihlásil. V úvahu proto přichází další z členů stínové vlády socialistů Svatopluk Němeček.