Kdo vytvořil chybný vzorec? Nikdo se k němu nehlásí

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia.cz

Vypadá to, že chybný vzorec pro kontrolu podpisů prezidentských kandidátů nikdo nevytvořil a nikdo se k němu ani nehlásí. Kompetentní místa totiž na dotaz E15.cz, kdo je autorem vzorečku, odmítla odpovědět. A že soud rozhodl, že výpočet byl nesprávný? „Pouze jeden z možných výkladů,“ trvá na svém ředitel odboru odpovědného za registraci prezidentských kandidátů Václav Henych.

Ministerstvo chyby z obou kontrolních vzorků sečetlo místo toho, aby z chyb v obou vzorcích vypočítalo průměr. Dnes to potvrdil Nejvyšší správní soud a uznal tak stížnosti poškozených kandidátů.

Henych: Nebyla to zásadní chyba

Ministerstvo si však dál trvá na svém a o chybě nechce slyšet. Ředitel ministerského odboru všeobecné správy Václav Henych nesouhlasí s tím, že by vnitro ve svém postupu zásadně chybovalo. Podle něho se soud pouze přiklonil k jinému typu výpočtu. „Nejvyšší správní soud se přiklonil k jinému výkladu, já jeho právo nebudu nikdy zpochybňovat. Ano, takto to rozhodl, tak to tak uděláme. Ale určitě bych se bránil tomu, že to byla zásadní chyba,“ uvedl Henych s tím, že trvá na tom, že oba způsoby výpočtu neplatných hlasů bylo možné použít.

K verdiktu soudu ale prý vnitro přihlédne při přípravě volebního kodexu, tedy pravidel pro všechny druhy voleb v Česku. „Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu bude zohledněno i při přípravě nového volebního zákoníku, na kterém v současné době ministerstvo vnitra pracuje,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu Robert Ledvinka.

Resort vnitra uvedl, že při kontrole podpisů spolupracoval s firmou Hewlett Packard. „Ne že bych nechtěl, ale nedokážu to nyní říct,“ odpověděl na dotaz E15.cz, kdo vzorec vytvořil a zda to byla právě firma Hewlett Packard (HP), Henych, pod kterého agenda prezidentských voleb spadá. „Byla by to spíše otázka na IT oddělení,“ dodal a odkázal se na časovou zaneprázdněnost ohledně analýzy dnešního výroku Nejvyššího správního soudu.

Příklad výpočtu neplatných hlasů u Jany Bobošíkové na základě metodiky MV:

Výpočet chybovostiVýpočet chybovosti

Sdílnější nebyl ani ředitel odboru a tiskový mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Pouze potvrdil spolupráci úřadu na projektu se společností Hewlett Packard. Henych i Novák nedokázali odpověď ani na dotaz E15.cz, zda firma HP byla vybrána přes výběrové řízení.

Firma HP dostala od ministerstva vnitra metodiku, kterou pak v rámci objednané služby převedla na program. „HP není autorem vzorce pro výpočet výsledného počtu započtených občanů podepsaných na petici kandidátů na prezidenta. Tento vzorec vychází z metodiky Ministerstva vnitra ČR, která byla použita pro zadání veřejné zakázky a společnost HP je povinna zadání plně respektovat,“ uvedl pro E15.cz mediální zástupce HP Boris Keka.

Světlo o skutečném autorovi vzorce nepřinesla ani otázka sdružení KohoVolit.eu. „Vzorec pro výpočet výsledného počtu započtených občanů na petici kandidátů na prezidenta udělala externí firma,“ zněla odpověď z ministerstva vnitra.