Kladeňáci budou diskutovat o vyhlašování vyloučené lokality

Kladno

Kladno Zdroj: wikipedia.cz

Obyvatelé Kladna budou ve čtvrtek diskutovat o záměru vyhlásit tzv. vyloučenou lokalitu na celém území města. Záměr má zabránit zneužívání dávek na bydlení, lidé se ale bojí komplikací, například snížení hodnoty nemovitostí nebo znemožnění proplácení dávek i těm, kteří je nezneužívají. 

Podle Romana Matouška z vládní Agentury pro sociální začleňování by řešení mělo jít k příčinám, což ale není samotná přítomnost lidí pobírajících příspěvek na bydlení, protože ti sami mohou být pachateli, ale i oběťmi negativních jevů.

Kladenští radní schválili v srpnu záměr vyhlásit na celém území města oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Podle primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) tak lze omezit obchodování s dávkami nejen v ubytovnách, ale i v dalších nemovitostech ve městě. Vyhlášení oblastí umožňuje od letošního roku novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, další města ale většinou přistupují k zahrnutí jen některých městských lokalit.

Veřejná diskuze se koná ve čtvrtek v kladenském Dělnickém domě na náměstí Svobody od 17:00. Kromě Matouška se debaty zúčastní také středočeská poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD), kladenský senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) a kladenský zastupitel Vojtěch Volf (ČSSD).

Matoušek z vládní Agentury pro sociální začleňování míní, že řešením by mohla být cílená intervence včetně práce terénních pracovníků, která by byla zaměřena na řadu oblastí včetně vzdělávání, sociální služby a také prevenci kriminality přímo v konkrétních místech. Počet domácností, které pobírají příspěvek na bydlení, podle Matouška dlouhodobě ubývá.

"Ceny bytů v Kladně jsou mnohem vyšší než třeba v Ústeckém kraji, Moravskoslezském kraji, Karlovarském kraji a celé řadě menších měst," uvedl Matoušek.

Kladno podle něj z tohoto pohledu není takovou lokalitou, která by byla atraktivní právě pro takzvané obchodníky s chudobou, kteří zakoupí nemovitost a byty v ní pak pronajímají příjemcům dávek nebo obecně lidem, kteří obtížněji získají běžné byty. Teoreticky by tak pokles cen nemovitostí mohl naopak obchodníky přilákat, soudí Matoušek.

Sociální dávku na bydlení v Kladně každý měsíc pobírá přes 700 lidí. Současným příjemcům bude vyplácení pokračovat i po eventuálním schválení navrhovaného opatření, novým žadatelům by ale bylo zamítnuto. Město musí takzvané opatření obecné povahy v definitivním znění ještě oficiálně zveřejnit na úřední desce, pak by mělo začít platit. Nyní město vypořádává námitky majitelů nemovitostí.

Vyhlášku vymezující vyloučené lokality ve městě navrhlo nedávno také Slaný na Kladensku. Město tak chce mimo jiné snížit kriminalitu, která ve Slaném v uplynulých letech stoupla, přestože obecně ve středních Čechách klesá.