Klaus a Pithart: V Česku se vytrácí pluralitní demokracie

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945.

Bývalý prezident Václav Klaus navštívil 9. května ruskou ambasádu, kde velvyslanec Sergej Kiseljov uspořádal recepci ke Dni vítězství, kterým si Rusko připomíná konec druhé světové války v roce 1945. Zdroj: CTK

V Česku se vytrácí pluralitní demokracie, shodli se při představení knihy 25 let poté exprezident Václav Klaus a bývalý šéf Senátu Petr Pithart. Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského se rozpadá celá euroatlantická civilizace. Trojice někdejších předních politiků, stejně jako současný prezident Miloš Zeman, v nové knize rozhovorů poskytuje svůj pohled na události od listopadové revoluce v roce 1989.

„Myslím, že všichni vzdycháme, že minimálně od roku 2010 nebo někdy se tento systém standardní politické, pluralistické, na politických stranách založené demokracie vytrácí,“ řekl na tiskové konferenci Klaus. Kritizoval zejména „nepolitickou politiku“ a účast různých hnutí na politickém procesu. Hnutí se podle něj snaží nahrazovat klasické politické strany.

„Dnes jsme stále ještě liberální demokracie, také mám pocit, že začíná být ohrožována,“ poznamenal Pithart. „Jsme tržní ekonomika s určitými vadami. Pracujeme na tom, abychom byli právní stát,“ doplnil. Rychetský pak hovořil rovnou o „postmodernistické rozpadající se euroatlantické civilizaci“.

Pithart: Dnes jsme stále ještě liberální demokracie, také mám pocit, že začíná být ohrožována

Shodu naopak trojice politiků, jak je vidět i na stránkách knihy novináře Jana Rovenského, jen těžko hledala při hodnocení porevoluční doby, zejména let privatizace. Hloubka rozdílnosti postojů překvapila zejména Klause. Zklamalo ho prý, že trojici ostatních politiků zůstala řada postojů z 90. let minulého století, kdy proti sobě stáli jako političtí soupeři. Zmínil především pohled na kupónovou privatizaci a rozdělení Československa.

Pitharta naproti tomu rozdílnost názorů nepřekvapila, má za to, že přispívají ke kvalitě knihy. Také Rovenský věří, že díky tomu dílo nabídne plastický obraz dobových událostí. Rychetský poznamenal, že on se naopak Klause zastal, když hovořil o kupónové privatizaci, která podle něj tehdy byla řešením z nouze. „Nebyl proto nikde žádný recept, žádný vzor,“ poznamenal s tím, že tak bylo nemožné hledat inspiraci jinde.

Na dotaz z publika ohledně malé role odborů při privatizaci Klaus řekl, že vláda tehdy odbory vnímala jako nebezpečnou převodní páku komunistické strany, a neměla proto nejmenší zájem se jich na něco ptát. Knihu 25 let poté. Klaus, Pithart, Rychetský a Zeman v rozhovorech o společnosti a politice vydalo nakladatelství Filosofia.