Klaus: Je třeba bránit tradice před pochybnými pokrokáři

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus dnes na Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi vyzval k hlasité obraně tradičních hodnot. Jeho projevu přihlíželo zaplněné Mariánské náměstí. "Stále jsme svědky každodenních útoků pokrokářů všeho druhu na naši dlouhou dobu utvářené a osvědčené společenské hodnoty a ctnosti. Tradiční staré dobré hodnotové schéma se rozkládá," řekl prezident. Evropa se podle něj propadá stále hlouběji do ekonomické, politické a společenské krize.

Klaus hájil tradiční hodnoty už ve svém loňském projevu, během uplynulého roku se podle něj ale nic nezměnilo. „Dále zesilují tendence k regulacím a řízení našich životů ve všech možných i nemožných směrech a k oslabování lidské vůle a zodpovědnosti,! uvedl Klaus.

Omezování občanských práv a svobod svým rozsahem přerůstá do útoku na samu podstatu demokratického zřízení, míní Klaus. „Není to jen důsledkem málo prozíravé politiky multikulturalismu a málo domýšleného otevírání hranic pro příliv emigrantů z celého světa. Je to v první řadě projevem naší vlastní slabosti, našeho nedoceňování kořenů, hodnot a tradic, na nichž naše evropská civilizace vyrostla. Ty jsme měli za úkol opatrovat a předat generacím dalším. Právě v tom, v dnešní ideové a občanské apatii, v modernistickém či spíše postmodernistickém a postdemokratickém přitakávání všemožným výstřelkům a radikálním politickým proudům vidím hlavní příčiny současného nedobrého stavu Evropy a v jejím rámci také našeho státu,“ prohlásil prezident.

Klaus považuje za nutné, abychom daleko hlasitěji a silněji než dosud vystupovali na obranu našich společných tradic, duchovního a mravního rozměru naší národní existence. „Měli bychom být vždycky sví. Měli bychom vědět, co chceme, co je pro nás dobré, co odpovídá našim životním národním zájmům. Jen tak se nestaneme korouhvičkou zmítanou zájmy jiných,“ dodal Klaus.

Čtěte také:

Klaus: Česko by nemělo klást vztahům s Čínou překážky

Klaus: Konec demokracie a národního státu se blíží

Poutníky na náměstí přivítal starosta města Ondřej Přenosil. Poté už začal sloužit mši arcibiskup Graubner. Hovořili i další církevní hodnostáři. Plzeňský biskup František Radkovský ve své řeči varoval před krizí morálky.“Nedopusťme, aby se jako následek naší morální krize a nezvládnuté demokracie objevila nějaká další diktatura,“ řekl. Podle něj mají na nynějším neutěšeném stavu společnosti podíl všichni. „Je mezi námi příliš mnoho lidí, kteří nežijí poctivě,“ podotkl a v této souvislosti zmínil i aktuální metylalkoholovou kauzu.

Poutě se zúčastnili i někteří kandidáti na prezidenta. „Pro mě je to hlavně návrat ke kořenům, k české historii, k jejímu vrstvení, k jejím základům, (…) ke všem, kteří k ní nějakým způsobem něco přidali a dneska si připomínáme i velké vědomí naší zodpovědnosti,“ řekl bývalý premiér Jan Fischer. Umělec Vladimír Franz uvedl: „Je to tradice, která má být naší součástí, to znamená tradice žitá. A jednak je to prosba, aby se svatý Václav za nás přimluvil.“ Pro někdejšího ministra financí Vladimíra Dlouhého je připomínka českého patrona úvahou, jak vidíme naši zemi.

Těsně před Klasovým projevem se na okamžik nad hlavami objevil transparent s jeho podobiznou a nápisem „Sv. Václav Klaus“. Poutě se zúčastnilo několik katolických recesistů, kteří požadují prezidentovo svatořečení.

Na akci na sebe upozornili i recesisté požadující svatořečení prezidenta Václava Klause. (čtk)Na akci na sebe upozornili i recesisté požadující svatořečení prezidenta Václava Klause. (čtk) | ctkNa akci na sebe upozornili i recesisté požadující svatořečení prezidenta Václava Klause.

„Nám jako věřícím vadí, že na církevní slavnosti je zván takovýto politik, jako je Václav Klaus. My se domníváme, že to je politik příliš kontroverzní, který má na svědomí mnoho špatných věcí a jeho postoje jsou velmi často v rozporu s křesťanskými hodnotami,“ vysvětlil účel happeningu jeden z účastníků Václav Němec z občanské iniciativy Pražské fórum.