Klaus má jasno: EU nakonec opustí všichni

Václav Klaus představil svou novou knihu

Václav Klaus představil svou novou knihu Zdroj: ctk

Pokud nepůjde Evropskou unii změnit, měla by Česká republika evropské společenství opustit a zůstat sama sebou, řekl dnes exprezident Václav Klaus při uvedení nové knihy Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí.

Podle Klause by se v případě vystoupení z EU nestalo „vůbec nic“ hrozného. Vystoupení z EU uvádějí autoři knihy jako jednu ze tří variant českého vztahu k unii. První je nežádoucí pokračování současného stavu, druhou je snaha o změnu.

Po vystoupení z EU by podle Klause nebylo třeba, aby země nabírala nový kurz v zahraniční politice. „Dostatečně by stačilo nesměřovat se nikam a zůstat sami sebou. To by bohatě stačilo.“ Podle něj by nebyla hrůza, když by ČR zůstala sama sebou. „Že by nám neveleli z Moskvy, Vídně, Berlína či Bruselu,“ řekl. „To by bylo obrovské vítězství pro naši zemi, a o tom jsme velmi silně přesvědčeni,“ prohlásil.

Na dotaz ČTK, co by Česko mělo po vystoupení z unie dělat, Klaus uvedl: „Dostatečně by stačilo nesměřovat se nikam a zůstat sami sebou. To by bohatě stačilo.“ Podle něj by nebyla hrůza, když by Česká republika zůstala sama sebou. „Že by nám neveleli z Moskvy, Vídně, Berlína či Bruselu,“ řekl. „To by bylo obrovské vítězství pro naši zemi, a o tom jsme velmi silně přesvědčeni,“ prohlásil.

Zda by mělo být Česko v podobné pozici, jako je třeba neutrální Švýcarsko, nebo jako Norsko, které není v EU, ale je v NATO, nechtěl bývalý prezident komentovat. „Dříve či později celá Evropa opustí EU a nechá (předsedu Evropské komise) Josého Barrosa s (prezidentem Hermanem Van) Rompuyem sedět samotné v Bruselu. A ten kontinent se bude vyvíjet jinak,“ je přesvědčen Klaus. Názory bývalé hlavy státu na EU už minulý týden vyvolaly odmítavé reakce mnohých politiků.

Kniha, kterou Klaus napsal spolu s dalšími autory, se zabývá problémy České republiky, volá po zásadních změnách v ekonomice i politice. „Za drtivou většinu problémů si můžeme sami,“ soudí bývalá hlava státu. Pokud EU zůstane ve stejné podobě, změny je podle autorů možné uskutečnit v podstatě jen za předpokladu, že Česko z ní vystoupí.

Publikace se věnuje aktuálním potížím země. První dvě části knihy přinášejí popis nynější situace a analýzu příčin krize společnosti. Ve třetí části autoři v čele s Klausem nastiňují návrh řešení. V ekonomice jde mimo jiné o deregulaci tržního prostředí, dokončení privatizace, omezení mandatorních výdajů státu a zrušení přímých firemních daní. V politice píšou například o prodloužení volebních období, o posílení stability vlád a o jmenování, nikoli volení, senátorů. Mezi dalšími návrhy je také podpora učňovského školství na úkor humanitních oborů a snížení počtu vysokých škol.

Autoři tvrdí, že jimi navrhovanou transformaci společnosti nelze prosadit bez zásadních změn v EU, kterou označují za rigidní byrokratickou konstrukci. Ve změny ale prý není možné doufat ani je prosadit; proto je třeba zpracovat strategii vystoupení Česka z EU. S tím tuzemští politici vesměs nesouhlasí. Někteří naopak volají po větším zapojení do evropského dění.

Co také řekl Václav Klaus: