Klaus: Tentokrát se mě kancléřka neptala, kdy zavedeme euro

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Co se dělo na Hradě během krátké schůzky Václava Klause a německé kancléřky Angely Merkelové, která v úterý navštívila Prahu? To zůstává tajemstvím. Prezident Klaus ale přinejmenším naznačil, co se nedělo.

„Kdy už zavedete euro? Bude to v roce 2015? Ptala se mě při své předchozí návštěvě v roce 2008 kancléřka. A já, při své známé prostořekosti, jsem jí řekl: myslíte, že v roce 2015 bude euro ještě existovat? Tentokrát otázka, kdy zavedeme euro, nepadla,“ řekl prezident na středečním Žofínském fóru a v publiku vyvolal pobavený smích.

„Ne, setkání s kancléřkou bylo přátelské. Ona sem nepřijela narušovat vzájemné vztahy, naopak. Ujistila mě, že do Temelína nám Německo mluvit nebude. Uvědomuje si, že máme jiný energetický mix. Byla to užitečná návštěva,“ míní Klaus. Prezident také ocenil, že si Německo uvědomuje, co jeho obnovitelné zdroje, především větrníky na severu země, mohou udělat s českou přenosovou soustavou.

Na dotaz z publika, co prezident soudí o projevu kancléřky na právnické fakultě, ve kterém mluvila o potřebě přenesení pravomocí do Bruselu, Klaus reagoval slovy: „To by si mně říci neodvážila.“

Evropské dotace jsou korupční systém

Ve svém projevu na pražském Žofíně se Klaus tvrdě opřel do systému evropských dotací, který je podle něj korupční. „Systém evropských dotací je radikální systém korupce. Není lepšího příkladu objektivně korupčního prostředí, než jsou evropské dotace,“ řekl Klaus.

Evropa se podle Klause musí „vrátit z výletu k supranacionalismu zpátky k intergovernmentalismu, na kterém fungovala celá staletí,“ protože „demokracie může fungovat na úrovni států, ne výše“. Pak vzniká „postdemokracie“, kterou nyní zažíváme.

Plíživí, poschovávaní zelení

Podle Klause je evropský systém nutné co nejrychleji zásadně přetvořit, „změnit paradigma“. Pokud to neučiníme organizovaně, dojde k tomu spontánně, „chcete-li anarchicky“. Klaus nastínil, jak by měly změny vypadat.

Evropa by se měla rozloučit s doktrínou sociálně tržní ekonomiky, která byla dosud nedotknutelná. Dalším nepřítelem Evropy jsou „plíživí zelení“, kteří jsou „poschovávaní ve všech stranách zprava doleva“ a přebírají moc.

Václav KlausVáclav Klaus | CTK

Co se týče hospodářských opatření Klaus vládě doporučil škrtat mandatorní výdaje místo výdajů nemandatorních. „Není možné jednou zrušit tisíce učitelů a pak zase vojáků, jak se to hodí.“

Euro vyhovuje Německu a Francii

Současná podoba Evropské unie je podle Klause slepou uličkou. Nastavení nevyhovuje malým zemím na jihu jako je Řecko, „které za krizi nemůže. Ono si nejen půjčovalo, ale on mu také někdo půjčoval. Někdo ho do unie lákal.“ Systém od začátku vyhovuje Německu, jehož měnu, silnou německou marku, euro podhodnotilo.

„Proto Německo deset let vyrábí a vyváží. Některé země zas vstoupily s nadhodnoceným kurzem a pak musely kupovat, dovážet.“ Společná evropská měna je podle Klause pokusem dát všem stejnou velikost límce u košile bez ohledu na jejich velikosti.

Na dotaz předsedy Agrární komory Jana Veleby, jak je možné systém dotací změnit, Klaus pokrčil rameny. „EU má pořád tři hlavní pilíře. Euro, Schengen a společnou zemědělskou politiku.“ Ta podle Klause vyhovuje Francii, ne České republice.“ Je to nešťastné,“ řekl Klaus.

Klaus se bránil dotazům k současné vládní krizi, které podle něj na Žofínské fórum nepatří. Při odchodu ze Žofína ale shromážděným novinářům řekl, že si přeje urovnání situace, protože další nestabilitu si Česko nemůže dovolit. Pokud však jednání selžou, místo úřednické vlády by dal přednost rychlým, předčasným volbám konaným nejpozději do července.