Klaus vetuje: Trestné činy může páchat jen člověk, ne firmy

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Prezident Václav Klaus vetoval vládní návrh zákona, který měl od příštího roku zavést trestní odpovědnost právnických osob. Zákon popírá vazbu mezi pachatelem a trestem a je spíše příkladem alibismu než snahy potrestat viníky trestných činů, uvedl prezident. Normou se nyní bude znovu zabývat sněmovna, která může veto prezidenta přehlasovat.

„Trestné činnosti se může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoli instituce,“ uvedl Klaus. Zákon podle něj podporuje nezodpovědný přístup státních instituci, které díky němu nemusí pátrat po skutečných vinících trestných činů.

Nová norma a „módní tendence zavádění trestní odpovědnosti právnických osob“ jde navíc proti obecné snaze odbourávat institut kolektivní viny a podle Klause útočí na základy evropského kontinentálního práva a s tím spjaté osobní svobody.

Podle vlády trestní odpovědnost právnických osob usnadní boj proti korupci a organizovanému zločinu. Firmy budou podle návrhu stíhatelné za necelých 80 trestných činů, mezi které patří legalizace výnosu z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, krácení daní nebo padělání peněz. Zákon se ale na ně bude vztahovat jej tehdy, pokus ze svého jednání budou mít prospěch.

Klaus si ale myslí, že postih v případě nového zákona pravděpodobně postihne nevinné. A to i kvůli tomu, že zákon je „špatně zpracovaný, neboť představuje jen velmi hrubou kostru procesních otázek trestního stíhání právnických osob“. Soudy budou podle prezidenta nuceny při rozhodování často improvizovat a zákon dotvářet. Mistr spravedlnosti Jiří Pospíšil s názorem Klausových právníků nesouhlasí. „Na tom návrhu pracoval několik let přední tým expertů na trestní právo,“ reagoval na prezidentova slova.

Ministr trestní odpovědnost firem obhajuje, a to navzdory tomu, že odsouzení může v některých případech pro firmy znamenat „trest smrti“. Podle něj dnes nelze právnické osoby efektivně postihnout.

Česko je posledním státem Evropské unie, který dosud firmy za porušování zákonů nepostihuje. Poslanecká sněmovna nyní může prezidentovo veto přehlasovat, pokud se tak ale nestane, hrozí Brusel správním řízením. Jeho výsledkem by mohla být i pokuta. Na to upozorňuje i Pospíšil. „Pokud chce Česká republika dodržovat mezinárodní závazky, musí tedy úpravu trestní odpovědnosti právnických osob přijmout,“ prohlásil.

Na schválení zákona tlačí kromě EU i další mezinárodní organizace, ve kterých je Česko členem. Neexistence trestní odpovědnosti firem totiž neumožňuje Praze ratifikovat řadu mezinárodních smluv, protože české soudy nemohou firmy za jejich porušování postihnout.