Klaus znovu proti vládě: vetoval penzijní reformu

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Koalici čeká znovu zkouška soudržnosti a premiéra Petra Nečase (ODS) další problémy. Jeho už nyní nestabilní kabinet dál zatlačil k propasti prezident Václav Klaus, když včera nečekaně vetoval návrh zákona, který od příštího roku zavádí druhý pilíř důchodové reformy.

Část občanskodemokratických poslanců vedená Petrem Tluchořem vzápětí hlavě státu přitakala. Dala tak najevo, že pro přehlasování veta, k němuž je nutných 101 hlasů, nemusí v dolní komoře parlamentu zvednout ruku. Po církevních restitucích a daňovém balíčku je to už třetí klíčový koaliční návrh, jehož osud je minimálně nejistý. Letos jde dohromady o šesté veto hlavy státu.

Zatímco za odporem rebelů v čele s Tluchořem proti majetkovému vyrovnání a balíčku lze taktovku Hradu jen tušit, tentokrát vstoupil do hry přímo. Na reformě se podle něho odborníci, politická scéna ani společnost neshodují, navíc má být spuštěna za nejisté ekonomické situace. „Jde přitom o zásadní změnu sociálního systému, která má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana,“ uvedl Klaus. Dodal, že vláda zavedení druhého pilíře silově protlačila parlamentem, což zpochybňuje jeho perspektivu v příštích možných politických konstelacích.

Penzijní fondy se nebojí, že novela nebude schválena. „Nicméně se domníváme, že i v takovém případě bude možné s určitými obtížemi druhý pilíř spustit,“ soudí šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Klausův krok tentokrát kritizoval premiér, který až doposud jeho veta příliš nekomentoval. „Pan prezident určitě ví, že některé jeho kroky, vycházející z argumentace ČSSD, komunistů a odborů, nepřispívají ke stabilitě vlády.“ Pokračování »

Premiér připomněl, že jeho kabinet přestal přešlapovat na místě a předložil řešení, jehož základní principy obsažené v předchozích zákonech Klaus sněmovně nevrátil.

Za premiéra Nečase se postavil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Nemám sebemenší pochybnosti, že argumenty pana prezidenta jsou zástupné. Změnil názor zcela diametrálně,“ řekl Kalousek. Zastání Klaus naopak našel u Tluchoře a exministra zemědělství Ivana Fuksy, kteří pro změny zvedli ruku i po senátním vetu. Poslanci nyní přitakávají prezidentovi, že reformu nelze financovat z růstu daní. „Škodí to ekonomice i koncepci dobrovolné účasti v důchodovém systému,“ tvrdí Tluchoř. Jak budou on a Fuksa hlasovat na schůzi, která začne 23. října, neprozradil. Zda bude mít kabinet dostatečnou podporu, není tudíž jasné.

Kalousek: Výdaje lze řezat dál. Ale jen do kosti, ta se pak láme

Klausovo veto přivítali i socialisté. Jejich šéf Bohuslav Sobotka opět vyzval vládu, aby start druhého pilíře odložila na rok 2015 a zopakoval, že ČSSD hodlá v případě úspěchu ve volbách druhý pilíř zrušit.