Klausovi oponenti: Prezident jen kritizoval, řešení nenabídl

Karel Schwarzenberg (79) - 6,6 procenta. Místopředseda vlády, ministr zahraničí, poslanec, předseda TOP 09, pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. "Statky přicházejí a odcházejí. V dějinách se tohle opakuje stále. Kdybych měl vypočítávat, kdy a kdo nám už zkonfiskoval majetek, byla by to dlouhá řada..." Jen jedna z vět, která svědčí o tom, s jakým nadhledem bere předseda TOP 09 politiku. Kandidaturu na prezidenta ohlásil jako první, v průzkumech si ale příliš dobře nevede. S tím, jak se blíží prezidentská kampaň, se v médiích začínají objevovat úvahy o jeho zdraví, o tom, jestli si můžeme dovolit hlavu státu, která na významných akcích pospává... Schwarzenberg to bere, jak jinak, s nadhledem.

Karel Schwarzenberg (79) - 6,6 procenta. Místopředseda vlády, ministr zahraničí, poslanec, předseda TOP 09, pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. "Statky přicházejí a odcházejí. V dějinách se tohle opakuje stále. Kdybych měl vypočítávat, kdy a kdo nám už zkonfiskoval majetek, byla by to dlouhá řada..." Jen jedna z vět, která svědčí o tom, s jakým nadhledem bere předseda TOP 09 politiku. Kandidaturu na prezidenta ohlásil jako první, v průzkumech si ale příliš dobře nevede. S tím, jak se blíží prezidentská kampaň, se v médiích začínají objevovat úvahy o jeho zdraví, o tom, jestli si můžeme dovolit hlavu státu, která na významných akcích pospává... Schwarzenberg to bere, jak jinak, s nadhledem. Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu podle opoziční ČSSD realisticky přiznal zhoršení situace v zemi. Nenabídl však řešení, uvedl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Podobně se vyjádřil i šéf komunistů Vojtěch Filip. Premiér Petr Nečas (ODS) projev pochválil jako kritickou analýzu postavenou na pevných hodnotách.

Šéfka vládní strany LIDEM Karolína Peake ocenila, že Klaus varoval před „spasiteli“ nabízejícími rychlá řešení v době hospodářského útlumu. Podle předsedy koaliční TOP 09 Karla Schwarzenberga byl prezidentův projev spíše kázáním. Klaus zmínil nešvary, ale cestu ke zlepšení nenaznačil, poznamenal Schwarzenberg.

„Oceňuji, že prezident Václav Klaus realisticky přiznal zhoršení celkové situace v naší zemi, ke kterému došlo v posledních letech, nenabídl ale žádné řešení a zapomněl také na vlastní podíl, který na tomto stavu nepochybně má,“ uvedl v reakci na prezidentův projev šéf sociálních demokratů Sobotka.

Absenci návrhů řešení kritizoval i předseda vládní strany TOP 09. Klausův projev označil za „postní kázání“. „Pan prezident mluvil o všech nešvarech, které v České republice jsou, ale už nenabízel řešení problému,“ řekl Schwarzenberg. Kandidát na prezidentskou funkci uvedl, že pokud by se po Klausově odchodu z Hradu stal hlavou státu, chtěl by zvát politiky všech stran ke vzájemným diskusím.

Klausův projev pak ocenil premiér Nečas. „Je to analýza politická i ekonomická postavená na pevných hodnotách a realistických prvcích optimismu,“ řekl novinářům v Brně. Předseda ODS si váží toho, že prezident obhajoval parlamentní demokracii a vystoupil proti populistům.

Podle lídra KSČM se Klaus v projevu zcela vyhnul problému korupce. „Právě to, nikoli jakási rozmařilost občanů, je hlavním důvodem rostoucího odporu široké veřejnosti proti Nečasově vládě,“ zdůraznil Filip.

„Jsem ráda, že prezident, již tradičně, připomněl vše dobré, co nám demokracie a svoboda přinesly a varoval před spasiteli, kteří nabízejí rychlá a nebezpečná řešení naší nespokojenosti, ba apatie, kterou někdy pociťujeme,“ uvedla předsedkyně malé vládní strany LIDEM Peake. „Očekávám, že v příštím roce i vláda přispěje k pozitivní náladě prorůstovými opatřeními a politici obecně konstruktivnějším dialogem,“ uvedla.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) bylo hlavním Klausovým poselstvím, že občané málo pracují. „Prostě měli byste začít víc dělat, řekl občanům ve svém posledním projevu, a nechtít za to žádnou moc velkou sociální podporu a podobně,“ řekl Zaorálek novinářům v Ostravě.

Podle předsedy opoziční strany NS-LEV 21 Jiřího Paroubka byl Klausův projev zřejmě nejlidštějším a nejstřízlivějším z jeho deseti novoročních projevů. „Prezident mluvil o nestabilní vládě a negativistické opozici. Opomněl pochopitelně říci, že před dva a půl rokem plně podpořil vládní program a základní politické cíle Nečasovy vlády,“ dodal Paroubek.