Kleslová skončí i v čele pražského ANO, vadí jí prý štvavá kampaň

Radmila Kleslová

Radmila Kleslová Zdroj: ctk

Starostka Prahy 10 a donedávna místopředsedkyně hnutí ANO Radmila Kleslová rezignuje na funkci předsedkyně pražského ANO. Svolává kvůli tomu krajský sněm. Předseda hnutí Andrej Babiš, za jehož blízkou spolupracovnici byla donedávna Kleslová považována, později sdělil, že Kleslovou o odchod požádal. Mediální útoky podle předsedy poškozují nejen Kleslovou, ale i hnutí. Kleslová řekla, že dál nechce čelit dehonestující a štvavé kampani.

„Už dva měsíce čelím štvavé kampani, která účelově poškozuje mé jméno, mou lidskou i odbornou pověst, a která v historii novodobé české politiky nemá obdoby,“ uvedla Kleslová. „Žádný z politiků, natož političek nebyl takovému soustředěnému tlaku dosud vystaven,“ doplnila.

Kleslová odmítla, že by byla pražským zákulisním hráčem. V kuloárech se totiž proslýchalo, že vlivná politička ovládá dění v magistrátní koalici.

„Hledala jsem konstruktivní řešení, které umožní identifikovat skutečné příčiny současných problémů a umožní těm, kteří tvrdili, že s Kleslovou v zádech nemohou Prahu řídit, aby se soustředili na práci a prokázali svoje politické, odborné i manažerské kvality,“ uvedla starostka.

Kleslová tak pravděpodobně naráží na působení primátorky Adriany Krnáčové (ANO), které před časem zastupitelský klub ANO v čele s Michalem Haškem, údajným spojencem Kleslové, vyjádřil nedůvěru.

V poslední době Kleslová čelila kritice, že od městských firem inkasuje statisíce korun měsíčně. Po rezignaci Kleslová vyzvala k odchodu z placených firem ostatní koaliční kolegy

Roztříštěný klub pak zásahem Babiše deklaroval jednotu. Neudržitelná situace v pražské koalici ale nakonec eskalovala v odvolání čtyř radních, včetně Haška. Co bude s koalicí dál, není jasné. Čeká se na to, jak se k dění postaví vedení ANO, které se sejde ve čtvrtek.

Primátorka Krnáčová se nechtěla k událostem spojeným s Kleslovou vyjadřovat. „Jedná se o osobní rozhodnutí paní Kleslové a já ho respektuji,“ uvedla. Podobně reagoval i radní Jan Wolf z Trojkoalice a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

„Nepřísluší mi vyjadřovat se k dění v jiných politických stranách,“ řekl náměstek. „Praxe politických trafik v městských firmách musí skončit, konec Kleslové je první krok,“ uvedl opoziční zastupitel za Piráty Jakub Michálek. Poslal prý kvůli tomu otevřený dopis Babišovi. „Chceme, aby skončil systém trafik v městských společnostech, teprve potom jsme ochotni s ANO vyjednávat,“ doplnil. Čtyřčlenný klub Pirátů by totiž mohl vstoupit do případné nové koalice.

Bouřlivé události kolem Kleslové vyvrcholili minulý týden na pražském zastupitelstvu, po kterém předsedkyně oznámila odchod z představenstva Pražské teplárenské a dozorčí rady Pražské energetiky.

V poslední době Kleslová čelila kritice, že od městských firem inkasuje statisíce korun měsíčně. Po rezignaci Kleslová vyzvala k odchodu z placených firem ostatní koaliční kolegy. „Nikdo z nich moji výzvu nevyslyšel,“ tvrdí. Už dříve média informovala o platbách státních firem její právnické firmě za poradenské služby.

Kleslová patřila k nejvýraznějším postavám hnutí ANO
Vizitka starostky Prahy 10 a donedávna místopředsedkyně hnutí ANO Radmily Kleslové (52):
Radmila Kleslová je členkou hnutí ANO, média ji označovala za pravou ruku předsedy Andreje Babiše. V hnutí se Kleslová angažuje od roku 2014, předtím byla více než 20 let (1993-2014) členkou sociální demokracie. Působila mimo jiné jako místopředsedkyně pražské organizace ČSSD a řadu let byla členkou ústředního výkonného výboru strany. Předsedkyní pražského ANO je od února 2014, od letošního února do září byla také místopředsedkyní celého hnutí.
Veřejně se angažovala zejména v komunální politice, od loňského listopadu je starostkou Prahy 10, kde její hnutí vytvořilo koalici s ČSSD, Stranou zelených a Nezávislými pro Prahu 10 exstarosty Bohumila Zoufalíka. Předtím byla Kleslová - ještě v řadách ČSSD - od roku 2010 místostarostkou této městské části.
Narodila se 25. srpna 1963 ve Vysokém Mýtě, vystudovala Právnickou fakultu někdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (1986; nyní Masarykova univerzita), doktorát práv získala v roce 1988 na Právnické fakultě UK v Praze. V 80. letech pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha.
V letech 1988 až 1992 byla zaměstnána na federálním ministerstvu vnitra. Podle týdeníku Euro byla podporučicí komunistické rozvědky a zařazena byla do odboru, který přímo spadal pod zástupce náčelníka pro nelegální rozvědku a měl na starost výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci. Kleslová to popírá.
Jako mladá právnička se prý jen chtěla uplatnit v diplomacii a v rozvědce se ocitla bez vlastního přičinění. Týdeníku Reflex loni v říjnu řekla, že procházela testováním a učila se angličtinu. Nasazení pod krycím jménem a s falešnými doklady v kapitalistické cizině v létě 1989 prý odmítla. „Na ten den nikdy nezapomenu. Stejně tak ani na problémy, které jsem měla potom,“ uvedla Kleslová.
Po odchodu z ministerstva působila jako advokátka (1993 až 2010) a lobbistka. V minulosti zasedala ve statutárních orgánech podniků Vítkovice Steel, Unipetrol Trade, Benzina, Pražská teplárenská Holding, Kostelecké uzeniny či IDS Praha, byla viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP.
Kleslová se vzdala funkce místopředsedkyně hnutí ANO v souvislosti se smlouvou s ČEZ, kterou kritizoval i Babiš. Dozorčí rada ČEZ potvrdila, že společnosti Kleslové platila 100 tisíc korun měsíčně. Závažné pochybení ale rada při prověrce plateb nenašla. Kleslová se s ČEZ dohodla o ukončení smlouvy ke 30. září. Média již dříve informovala o tom, že advokátní kancelář Kleslové inkasovala peníze za poradenské služby od státních firem. Pracovala například od konce roku 2013 do dubna 2014 za 95 tisíc korun měsíčně pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), České dráhy ji od roku 2011 do července 2015 platily 40 tisíc korun měsíčně.
Minulý týden oznámila, že odchází z představenstva společnosti Pražská teplárenská a dozorčí rady Pražské energetiky, kde byla předsedkyní. Podle informací, které v minulých dnech zveřejnili Piráti, platí Pražská energetika a Pražská teplárenská, vlastněné hlavním městem, Kleslové 360 tisíc korun měsíčně. Kleslová tyto zprávy popřela a řekla, že od obou firem měsíčně inkasuje 97 tisíc korun.

Pražská zabijačka: Líp už bylo