Koalice se znovu střetla. Tentokrát kvůli penzím

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka

Vicepremiér Andrej Babiš a předseda vlády Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

ANO odmítá návrh ČSSD zastropovat věk odchodu do důchodu. Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska nemá debata bez reformy průběžného systému smysl. Podobný názor má i ekonom Vladimír Bezděk.

Po utlumení sporu o reorganizaci policie se mezi ČSSD a ANO rozhořel další, který má tento týden řešit koaliční rada. Jde o stanovení maximálního věku pro odchod do důchodu. Socialisté nařkli hnutí Andreje Babiše z porušení koaliční smlouvy, ten je označil za populisty.

Podle šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska se vláda snaží zastřít fakt, že nemá kompetenci ani odvahu přijít s reformou průběžného penzijního systému. Bývalý šéf dvou důchodových komisí Vladimír Bezděk míní, že snaha o určení horní věkové hranice je mediálně-politická nálepka bez věcné hodnoty.

ČSSD navrhuje, aby se chodilo na odpočinek od 65 let. „ANO nerespektuje koaliční smlouvu ani vlastní volební program, se kterým kandidovalo v roce 2013 do voleb,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka. Připomněl, že stejný věkový limit mají například v Belgii, Dánsku, Estonsku, Itálii, Španělsku či Švýcarsku. „Doufejme, že náš koaliční partner opustí snahu udělat z toho problém,“ věří.

Babiš namítá, že je nelogické a předčasné řešit v roce 2016 strop odchodu do penze pro rok 2030. Prioritně by se podle něj měla vláda zabývat výší důchodů, kvůli níž má řada lidí existenční problémy. „Zároveň budu souhlasit s tím, aby u fyzicky a psychicky náročných povolání byla stanovena nižší věková hranice a na vyplácení penzí se podíleli zaměstnavatelé,“ uvedl.

Kalousek připomněl, že zastropování věku je jen jeden z parametrů. „V situaci, kdy vláda vůbec nemá ujasněno, jak chce reformovat systém, nemá hádka o jeden parametr sebemenší smysl,“ konstatoval. Předseda TOP 09 dodal, že současní třicátníci by měli vědět hlavně to, kolik budou brát.

„Bude-li politická reprezentace tak odvážná jako současná vláda, budou se muset smířit s rovnostářskými, chudinskými dávkami. Přesně tak průběžný systém dopadne, pokud se s ním nic neudělá,“ varuje.

Bezděk považuje stanovení věkového limitu za nesmysl. „Pokud bude dál pokračovat růst průměrné délky života, což je pozitivní trend, není jiné cesty než ruku v ruce s tím každých pět deset let zvyšovat věkovou hranici odchodu do penze,“ řekl. Ekonom podle svých slov považoval za velké vítězství formu ošetření důchodového věku bez stropu, která donedávna platila.

Ve hře jsou dvě varianty zastropování věkové hranice
Doba odchodu do důchodu se každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Legislativa přitom počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971.

Pokud se vláda dohodne na zavedení hranice důchodového věku v 65 letech, mělo by se to také týkat všech, kteří se narodili po roce 1971.
Ve hře je i varianta důchodové hranice v 67 letech. Když se k ní vláda přikloní, bude se důchodový věk dál postupně zvyšovat a pak bude počínaje pojištěnci narozenými po roce 1977 stanoven na 67 let jednotně pro všechny.