Koaliční smlouva je na stole. Právně závazná ale není, upozorňují politologové

Strakova akademie

Strakova akademie Zdroj: CC BY-SA 3.0: Packa via Wikimedia

Hnutí ANO a ČSSD se dohodly na koaliční smlouvě. Podle šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka se do smlouvy podařilo zakomponovat záruky, kterými si ČSSD chtěla pojistit loajalitu hnutí premiéra v demisi Andreje Babiše. Nic však nebrání tomu, aby ANO smlouvu nerespektovalo a určité věci si prohlasovalo jako dříve s komunisty a hnutím SPD. Koaliční smlouva totiž není právně závazná, shodují se politologové.

Přesné znění zatím nechtějí strany prozradit. „Jsou tam pojistky tak, jak jsme navrhovali. Z mého pohledu jsou všechny problémy vyřešeny,“ uvedl Hamáček. Sociální demokraté požadovali, aby člen vlády v případě prvoinstančního odsouzení z vlády odstoupil, aby premiér odstoupil v případě demise všech ministrů za ČSSD, nebo také, aby bylo hnutí SPD zbaveno některých sněmovních funkcí.

Politologové si nicméně myslí, že ať budou záruky jakékoli, není příliš mnoho možností, jak hnutí ANO přinutit dohodu dodržet. „Reálná vymahatelnost záruk je nulová a závisí to na ochotě toho, kdo je „podváděn“, hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. To je nejsilnější možný prostředek,“ říká politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík.

„Ani koaliční smlouva ani programové prohlášení ani třeba nějaká ústní gentlemanská dohoda nejsou výše, než ústavně garantovaná volnost poslanců při hlasování, bez ohledu na to, jakou alianci při hlasování reprezentují - zda oficiální koaliční většinu či nějakou alternativní alianci s jinými subjekty,“ souhlasí politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just.

Podle Justa nemá žádná strana právní páky, aby znemožnila jiné straně hlasovat s jinými subjekty. „Takže dodržování takového závazku je spíše etickou otázkou, nikoli ústavně-právní,“ dodává s tím, že nejhůře může dojít k vypovězení koaliční smlouvy a případnému hlasování o nedůvěře. Zde se však nabízí varianta, že přestože ČSSD by hlasovala pro vyslovení nedůvěry vládě, hnutí SPD a KSČM může vládu podržet.

Smluvně se má mimo jiné ošetřit i vztah s komunisty, kteří mají menšinovou vládu ANO a ČSSD podpořit. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa text koaliční smlouvy obsahuje všechny podmínky komunistů nutné k případné podpoře vlády. „Text obsahuje sedm základních požadavků, některé detaily v textu budeme ve středu samozřejmě upravovat," řekl Filip. Konečné slovo mají nicméně členové ČSSD, kteří budou v referendu rozhodovat o účasti ČSSD na vládě.

Sociální demokraté mají z minulosti sami zkušenost s alternativními většinami, když mezi lety 2005 a 2006 předsedal Jiří Paroubek stojedničkové vládě ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Paroubek tehdy za podpory komunistů, se kterými měla ČSSD 111 hlasů, prosadil takřka dvě desítky zákonů a pozměňovacích návrhů. V několika případech přitom ČSSD hlasovala proti svým koaličním partnerům.