Konkurenceschopnost má zajistit podpora výzkumu i menší byrokracie

Petr Nečas, vláda

Petr Nečas, vláda Zdroj: CTK

Vláda schválila novou strategii konkurenceschopnosti Česka na roky 2012 až 2020 z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. Česko má zařadit do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Materiál počítá s investičními pobídkami, ale i s rozšířením možností pro spolupráci státního a soukromého financování. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala. Loni se na žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

Hlavními pilíři nové strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby.

Strategie také počítá se společným fondem státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné.

Veřejné finance má zkrotit finanční ústava a klikací rozpočet

Pro konkurenceschopnost Česka je podle materiálu nezbytné udržet na uzdě veřejné hospodaření. Počítá proto s ústavním zákonem, který by vládu zavazoval k zodpovědné rozpočtové politice. Kabinet podle návrhu bude například muset předkládat sněmovně Zprávu o rozpočtové strategii. Pokud ji poslanci dvakrát po sobě zamítnou, bude vláda muset vyvolat hlasování o důvěře.

Novinkou má být také tzv. rozklikávací rozpočet jednotlivých ministerstev. Na internetu by se každý člověk mohl podívat, za co které ministerstvo utrácí peníze. Podobný systém už funguje například ve Velké Británii.

Index globální konkurenceschopnosti 2010-2011

Pořadí Země Index
1. Švýcarsko 5,63
2. Švédsko 5,56
3. Singapur 5,48
4. USA 5,43
5. Německo 5,39
6. Japonsko 5,37
7. Finsko 5,37
8. Nizozemsko 5,33
9. Dánsko 5,32
10. Kanada 5,30
36. Česko 4,57
39. Polsko 4,51
60. Slovensko 4,25
138. Angola 2,93
139. Čad 2,73

Zdroj: Světové ekonomické fórum

Byrokratické zásahy do podnikání se mají omezit, administrativa zjednodušit

Zjednodušit se má i firemní legislativa. Vláda hodlá sjednotit data účinnosti přijatých předpisů - podnikatelé by se tak nemuseli bát celoročního přísunu novel a nových zákonů. Stanovily by se pouze dva termíny v roce, během nichž by předpisy vstupovaly v platnost.

Materiál dále zahrnuje návrh, aby předkládané zákony i pozměňovací návrhy k nim povinně obsahovaly zhodnocení dopadů na legislativní prostředí včetně zhodnocení možných korupčních rizik.

Součástí strategie má být také spuštění základních registrů, ze kterých si budou úřady moci stáhnout potřebné údaje o občanech. V současnosti státní správa provozuje velké množství vzájemně nespolupracujících rejstříků. Lidé tak často musí zbytečně znovu prokazovat údaje, které již úřady mají.

Ztráta konkurenční výhody ČRZtráta konkurenční výhody ČR | e15

Podpora firemních školek má pomoci matkám s dětmi

Projekt se zaměřuje také na oblast vzdělávání. Velké nedostatky má Česko především u předškolních dětí, kde se v posledních letech potýká s nedostatečným počtem míst v mateřských školách, což komplikuje matkám s dětmi skloubení pracovního a osobního života. Jejich dlouhá absence na pracovním trhu nejen snižuje možnosti jejich dalšího uplatnění.

Ekonomiku negativně zasahuje už jen tím, že zvyšuje tlak na sociální systém. Strategie proto navrhuje změnu školského zákona, který má přinést podporu pro vznik firemních školek. Součástí je také návrh, který má umožňovat i vzájemnou rodičovskou výpomoc.

S novou strategií konkurenceschopnosti vyslovili souhlas odboráři a zaměstnavatelé. Předchozí analýzy zpracované MPO nebo Národní ekonomickou radou vlády podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka ukázaly, že navzdory dílčím zlepšením je česká ekonomika stále z velké části založena na levné pracovní síle. Podnikatelům vadí zejména neefektivní veřejné instituce, nadměrná regulace a korupce.