Konsolidační balíček schválen. Sněmovnou prošly dvě sazby DPH i vyšší daň z nemovitosti

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na schůzi Sněmovny

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na schůzi Sněmovny Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Sněmovna schválila konsolidační balíček, ze 190 přihlášených poslanců hlasovalo 108 pro návrh zákona. Balíček zavádí pouze dvě sazby DPH, a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny, do vyšší se přesunou některé služby nebo třeba točené pivo. Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Daň z nemovitostí se zvýší v průměru o 1,8 násobek. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína. Celkově má zlepšit stav veřejného rozpočtu o 150 miliard korun, změny musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.  

„Podařilo se nám prosadit jednu z nejdůležitějších věcí tohoto volebního období,“ okomentoval výsledek hlasování předseda vlády Petr Fiala z ODS.  Zdůraznil opět, že opatření považuje za prospěšná pro veřejnost i pro firmy. 

Opozice na schválení balíčku reagovala pískotem a bučením. „Chtěl bych vyzvat prezidenta Pavla, aby zabránil plošnému zvýšení daní občanů této republiky a zákon nepodepsal,“ řekl během svého proslovu bezprostředně po schválení balíčku předseda SPD Tomio Okamura. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci po skončení hlasování uvedl, že za prezidentem kvůli podpisu zákona nepůjde. 

Hnutí ANO nevylučuje, že napadne vládní konsolidační balíček u Ústavního soudu. Alena Schillerová (ANO) uvedla, že jedním z důvodů je ukončení rozpravy či retroaktivita. Hlasování označila za „černý pátek pro českou ekonomiku“. „Pošlapali jste jednací řád sněmovny, vlastní programové prohlášení, zájmy rodin s dětmi, zaměstnanců, živnostníků i firem,“ komentovala. Ke koaličním poslancům se při hlasování přidal původně poslanec zvolený za ANO Ivo Vondrák, jinak byla opozice v kritice jednotná. 

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová výtky směrem k omezení debaty odmítla. „Opozice dostala příležitost podpořit projednávání ve třetím čtení i po 14:00, několikrát tento postup vetovala. Ukázala tak, že jí ve skutečnosti nejde o diskusi a to, aby se mohli poslanci vyjádřit,“ uvedla.

Babiš se omluvil Kalouskovi

Opozice uspěla s jediným pozměňovacím návrhem. Předložila ho poslankyně ANO Zuzana Ožanová s cílem, aby blokové pokuty mohly do budoucna ukládat v elektronické podobě všechny správní orgány včetně obecní policie, nejen republikoví policisté a celníci. Poslanci úvodem zamítli případné vrácení předlohy do druhého čtení, hlasovali tak o více než sedmi desítkách pozměňovacích návrhů. Dle předpokladů měli pro schválení dostatek hlasů. 

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se na plénu omluvil Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), nařídil mu to Nejvyšší soud. „Omlouvám se panu Miroslavu Kalouskovi za slova vyřčená při zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dne 11. července 2018, že rozkrádal ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky,“ řekl Babiš. 

O samotném konsolidačním balíčku nyní poslanci už v podstatě nedebatovali. Jako první si vzal slovo Andrej Babiš (ANO), který opět kritizoval ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) kvůli repatriaci českých občanů z Izraele. Premiér Petr Fiala (ODS) by podle Babiše měl přistoupit k obměně vlády. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil Babišovo vystoupení za „kyblík žluči“. Na plénu se mluvilo také o obranných výdajích, o nákupu vojenských nadzvukových letadel F-35 a o soudcovských platech.

Vládní balíček kritizovalo ANO s SPD

„Více než šedesát hodin debatujeme ve třech čteních o podobě zákona, logicky většinu času mluvili poslanci z řad opozice,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Stát, vláda ani parlament nemají žádné vlastní peníze. Pouze spravujeme peníze daňových poplatníků. Je nejvyšší čas ubrat plyn, abychom nemuseli před nárazem do dluhové zdi zatáhnout za ruční brzdu,“ apeloval na opozici před hlasováním.

Opoziční kluby ANO a SPD už ve středu ráno nepřipustily hlasování o koaličním návrhu na prodloužení doby pro schvalování balíčku až do večera. Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu výhradně o středách a pátcích, a to jen mezi 09.00 a 14.00. Následně využili svého práva přednostního vystoupení Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba ANO) k nimž se pak připojil také lídr SPD Tomio Okamura.

Havlíček kriticky poukazoval na to že vláda dosud nesdělila podrobnosti k slibovaným rozpočtovým škrtům. Bez konkrétních úspor je konsolidační plán jen zbožným přáním, uvedl. Richard Brabec (ANO) k úsporám později podotkl, že jde o „tu jitrnici, kterou svět ještě neviděl“. Schillerová zopakovala, že balíček podle ní představuje největší zvýšení daní v novodobé historii a silně poškodí hospodářství. „Návrh Fialovy vlády je neuvěřitelný paskvil,“ prohlásil Okamura, podle kterého „obludná změť daní a odvodů bezdůvodně vytáhne z kapes obyvatel 100 miliard korun navíc“.

ANO podle ODS úspory neřeší

Ve středu se u sněmovního řečniště střídali s kritickými vystoupeními a obhajobou svých úprav opoziční poslanci zejména z ANO. Do debaty se ale zapojili i koaliční zákonodárci Jan Jakob (TOP 09) a Karel Haas (ODS). „Ač tady budete své pozměňovací návrhy obhajovat sebevíc, je zcela jasné, že drtivá většina z nich má opravdu negativní vliv na konsolidaci veřejných rozpočtů a prohloubily by schodek státního rozpočtu,“ vzkázal opozici Jakob. Havlíček oponoval tvrzením, že opoziční pozměňovací návrhy prakticky kopírují program vládní koalice.

VIDEO: Premiér Petr Fiala (ODS) hovoří o vládním konsolidačním balíčku:

Video placeholde
Fiala: Při schvalování konsolidačního balíčku jsme připraveni jít na sílu • Jakub Kopřiva, Lukáš Červený

Haas pak vytkl ANO, že v dokumentech stínové vlády hnutí podle něho nemá k ucelené konsolidací veřejných financí „ani čárku“. Všechny odborné ekonomické kapacity se shodují, že vládní konsolidační balíček jako celek je krok správným směrem, podotkl poslanec ODS. Jeho vystoupení vyvolalo řadu opozičních reakcí. Například Patrik Nacher (ANO) trval na tom, že alternativou k vládnímu návrhu představují pozměňovací návrhy, Haasův projev označil za demagogický.

Konsolidační balíček by měl v příštím roce snížit rozpočtový schodek o 97 miliard korun. Do roku 2025 má ušetřit celkem 150 miliard korun. Zákon mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, spojuje do jedné sazby na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a také do jiných sazeb DPH přesouvá některé položky.