Kontrolní hlášení stálo firmy i přes sto tisíc, trávily s ním několik dní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Pro polovinu oslovených společností znamenala nová povinnost odevzdání kontrolního hlášení podstatnou administrativní zátěž. 39 procent firem s přípravou nového výkazu strávila jeden až tři pracovní dny, pětina pak i delší dobu. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte mezi 237 zástupci českých firem.

Kromě časové zátěže znamenalo zavedení kontrolního hlášení u dvou ze tří společnosti i další dodatečné výdaje. „U 18 procent respondentů příprava stála více než sto tisíc korun,“ uvedl senior manažer daňového a právního oddělení Deloitte Jaroslav Beneš. Řada společností netvořila kontrolní hlášení přímo ve svých účetních programech. Čtvrtina musela využít speciální software, pět procent firem pak údaje vyplňovalo ručně v samotné aplikaci formuláře finanční správy.

Oslovené společnosti jako nejčastější problém uváděly problém s evidenčními čísly dokladů, problém měly s datem povinnosti přiznat daň u dokladů na vstupu. „Jednalo se údaje, které plátci ve svém systému do konce roku 2015 neevidovali. Většina společností musela provést řadu úprav ve svých systémech,“ řekla ředitelka daňového oddělení Deloittu Radka Mašková.

Zavedení kontrolního hlášení je v zákoně od ledna 2015 s odloženou roční účinností. Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Celkově se kontrolní hlášení týká zhruba 500 tisíc poplatníků.

Problém při podávání kontrolního hlášeníProblém při podávání kontrolního hlášení | DeloitteZdroj: Deloitte