Kontroverzní švarcsystém stále kalí vody mezi firmami a úřady

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zástupci podnikatelů si stěžují na údajnou šikanu od pracovních úřadů kvůli takzvanému švarcsystému, tedy nelegálnímu zaměstnávání na živnostenský list. Občanská demokratická strana a odborníci ze Strany soukromníků ČR (SsČR) proto připravují úpravu legislativy. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že se žádná šikana neděje. O často přehnaně tvrdém přístupu úřadů zejména k malým firmám nicméně kolují neuvěřitelné věci.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury je třeba upřesnit platnou legislativu, která je vůči většině podnikatelů příliš tvrdá. „Musí se odstranit především ty paragrafy, jež znejišťují firmy a živnostníky i jejich obchodní vztahy,“ řekl.

„Našim společným cílem je do konce září připravit novelu zákona o zaměstnanosti a zákoníku práce, která zabrání šikaně podnikatelů ze strany úřadů pod heslem boje proti švarcsystému,“ doplnil místopředseda SsČR Rudolf Baránek. Expertní skupina občanských demokratů a zástupců strany soukromníků představí návrh novely na konci září.

„Těžko se vyjadřovat k návrhu, který má odstranit něco, co neexistuje,“ uvedla mluvčí MPSV Viktorie Plívová. „Kontroluje se dodržování všech pracovněprávních předpisů, zaměřujeme se na potírání práce načerno, žádné speciálně zaměřené kontroly na švarcsystém neexistují,“ dodala. Pokud podnikatel dodržuje vše, co má, nemá dle Plívové důvod se obávat jakékoli kontroly.

Podhoubí švarcsystému

Petr Kolman: Příliš tvrdý boj se švarcsystémem

Mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn ovšem poukazuje na až neuvěřitelný přístup inspektorů. „Máme informace, že se při vstupu do objektu zaměstnavatele chovali velmi arogantně. Existují i případy, kdy kvalifikace nelegálního zaměstnávání je na hranici lidskosti,“ poznamenal.

Za nelegální zaměstnávání byla totiž označena i činnost starých nemocných rodičů v lyžařském areálu, kteří neměli uzavřen se synem pracovněprávní vztah. „Tito staří lidé nechtěli sedět doma, ale být mezi lidmi a zcela dobrovolně a nahodile bez nároku na odměnu synovi vypomáhali,“ doplnil Mostýn.

Květnová advokátních kanceláří Ambruz & Dark/Deloitte Legal dokonce označila zamezení švarcsystému za nejhorší legislativní počin loňského roku. Průzkum právníci provedli mezi manažery víc než stovky českých firem.

Zamezení využívání švarcsystému zavedla novela zákoníku práce, která vstoupila v platnost od letošního roku. Systém byl pro podnikatele výhodný především proto, že nemusel za zaměstnance platit sociální pojištění či náhradu mzdy v době nemoci.