Korupce v zahraničí Čechům prochází, neplní závazky OECD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Česká republika téměř vůbec nepostihuje úplatkářství českých občanů a firem v zahraničí. Zařadila se tak do skupiny zemí, které neplní závazky protikorupční konvence OECD, uvedl ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Česko v tomto ohledu patří mezi nejhůře hodnocené státy řadu let.

Transparency International hodnotí naplňování závazků vyplývajících z úmluvy OECD od roku 2005. Její letošní, jedenáctá zpráva posuzuje stav prosazování úmluvy ve 39 signatářských zemích. Do nejhorší skupiny se spolu s Českem dostalo dalších 19 zemí včetně Slovenska.

„Pokud český občan uplácí v zahraničí, měly by po něm jít kromě tamních orgánů i české instituce,“ myslí si Ondráčka. Policie, státní zastupitelství či soudy by také měly usilovat o případný postih firmy, kterou pachatel v cizině vlastní či vede. Bylo by tak možné zajistit její finanční prostředky.

Infografika Transparency International o přeshraniční korupciInfografika Transparency International o přeshraniční korupci | Transparency International

Vynucování závazku by mělo podle analýzy organizace velmi konkrétní dopad na korupční kauzy. Například v případu gripenů podle Transparency International konsorcium BAE Systems zaplatilo za korupci miliardovou pokutu, kterou obdržela celou Velká Británie, protože má vymáhání přeshraniční korupce ošetřené. Česko nezískalo žádné peníze, přestože manažeři podle Transparency International zřejmě upláceli a ovlivňovali zakázku i v ČR.

České republice podle Ondračky nechybí k postihování zahraničního úplatkářství legislativní nástroje, spíše je stát nevyužívá. „Žádat o mezinárodní právní pomoc je velmi náročné a české instituce se tomu vyhýbají,“ uvedl. Podle něj by se naopak měly více zapojovat do mezinárodních sítí a snažit se navázat oficiální i neoficiální kontakty s protějšky v zahraničí.

Doporučení Transparency International pro Českou republiku
Zlepšení praktické spolupráce a koordinace se zahraničními orgány, aby se zabránilo promlčování korupce.
Zvýšení nezávislosti státních zastupitelství.
Zlepšit povědomí o přeshraničních úplatkářských rizicích a to zejména pak mezi auditory, účetními a v soukromém sektoru.
Schválit zákon na ochranu whistleblowerů.
Zřízení nezávislých informačních center, které by poskytly anonymní nahlašovací služby, právní poradenství při prověřování a vyšetření kauz.

Jak se čistí Čína. Prezident se snaží zbavit zemi korupce