Krach Setuzy končí, bude se prodávat majetek

Pražský městský soud udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem.

Pražský městský soud udělil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest ve věznici s dozorem. Zdroj: CTK

Prodej majetku zkrachovalé ústecké Setuzy jde po dvou letech do finále. Letos se bude prodávat nemovitý majetek, oceněný na zhruba 100 milionů korun. Uvedla to Jaroslava Dlabolová z firmy, která insolvenci řídí. Ve hře je i prodej pohledávek za 330 milionů korun, je ale otázka, kolik z nich je možné vymoci.

Chemickopotravinářskou společnost Setuza v minulosti vlastnil podnikatel Tomáš Pitr. Jeho stíhání zastavila letošní prezidentská amnestie.

Později patřila do skupiny Via Chem Group. Ještě před pěti lety měla asi 750 zaměstnanců, ale také značné problémy. Aby měla na splácení dluhů, postupně rozprodala majetek za asi tři miliardy korun a jeho nezbytnou část si jen pronajímala. V prosinci 2008 upadla do soudních pří a nakonec i do insolvence. Tou dobou už byly všechny výrobní aktivity převedeny na jiné společnosti. Výše pohledávek za Setuzou se určuje obtížně kvůli sporům s jednotlivými věřiteli. První tři, kvůli jejichž požadavkům byl úpadek prohlášen, požadovali asi 900 milionů korun.

Zájem je o ochranné známky

Nejvíc zatím věřitelům vynesl prodej ochranných známek, které koupila za devět milionů eur (asi 230 milionů korun) nadnárodní firma Glencore, která od roku 2011 postupně přebrala část provozů Setuzy. Penězi budou věřitelé disponovat ale až v době, kdy se vyřeší spory o platnost transakce, kterou zpochybnilo hned několik stran. Poslední zpeněžitelnou položkou budou pohledávky. „Jejich suma je asi 330 milionů korun, je ale otázka, kolik z nich bude vymožitelných,“ řekla Dlabolová.

Nyní jdou do prodeje budovy společnosti. V první várce nabízených nemovitostí by mělo být mimo jiné zařízení výrobu oleje v Mydlovarech na Českobudějovicku s odhadní cenou 13 milionů korun nebo rekreační objekt v Jiřetíně pod Jedlovou za čtyři miliony.

„Máme souhlas k prodeji značné části majetku mimo dražbu, byť ne té nejhodnotnější. Během 14 dnů plánujeme vyhlásit výběrové řízení na prodej,“ řekla Dlabolová. Podobně bude správce postupovat i v případě druhého souboru majetku, v němž bude nejhodnotnější průmyslová čistírna odpadních vod v areálu chemičky, oceněná na 70 milionů korun.