Kraje a města chystají škrty. I přes vládní příspěvek jim klesnou příjmy o desítky miliard

Česko po karanténě opět ožívá

Česko po karanténě opět ožívá Zdroj: Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
Česko po karanténě opět ožívá
10
Fotogalerie

Vláda ustoupila obcím a dohodla se na vyplacení jednorázového příspěvku 1200 korun na každého obyvatele města nebo obce. Příspěvek má kompenzovat ztrátu, kterou způsobilo financování bonusu pro živnostníky ze sdílených daní. Do obcí se tak vrátí více než 11 miliard korun, samosprávy ale upozorňují, že propad v příjmech obcí bude mnohem vyšší. Škrty jsou podle nich nevyhnutelné.

„Pokles příjmů obcí a krajů bude kvůli celkovému snížení inkasa daní citelný, bude se jednat v souhrnu o desítky miliard, a to i bez dalších negativních zásahů, jakým je například kompenzační bonus pro OSVČ,“ řekl europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák, který oceňuje, že vláda vyslyšela prostesty obcí a rozhodla se ztrátu částečně kompenzovat. Vláda kromě toho chystá dotační programy, kterými chce podpořit investice v obcích.

Samopsrávy nicméně v současnosti intenzivně hledají, kde ještě letos ušetřit. Například Praha očekává propad v příjmech přes 15 miliard korun. Na příspěvcích na obyvatele získá od státu 1,6 miliardy korun. Náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) upozornil, že městský rozpočet může nově citelně zatížit plán vlády na zavedení zpětného působení daňové ztráty, tzv. loss carryback. O náklady se mají opět se státem podělit samosprávy a jenom Prahu by to vyšlo na miliardy.

„Stavba metra D je v bezprostředním ohrožení. Další finanční podpora učitelů je de facto vyloučena. Stejně tak masivní podpora MHD. Bude se redukovat úklid, budou se omezovat opravy, čeká nás zdražování,“ uvedl Vyhnánek.

Jednorázový příspěvek na obyvatele se netýká krajů, jejichž příjmy kvůli krizi i vládnímu bonusu pro živnostníky propadnou o miliardy korun. Velké investice hejtmané většinou nechtějí odkládat, musejí ale škrtat jinde.

„Museli jsme hodně zvažovat, které sumy jsou opravdu potřebné. Co se týká problematiky sucha nebo vodovodů, tam byly ponechány částky v plné výši,“ řekl jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (ANO). Kraje nyní jednají s vládou o penězích na opravy krajských silnic, chtějí až osm miliard korun. Další miliardy chtějí také na sociální služby.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>