Krejčířovo dovolání Nejvyšší soud odmítl, v Česku dostal deset a půl roku

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř Zdroj: ctk/AP

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v kauze daňového úniku za více než půl miliardy korun. Justice mu v roce 2013 uložila úhrnný trest deset a půl roku vězení. NS rozhodl před časem bez veřejného jednání, dnes obsáhlé usnesení zpřístupnil v internetové databázi. Krejčíř by teoreticky mohl podat ještě ústavní stížnost, zatím možnost podle dostupných informací nevyužil.

V dovolání obhajoba tvrdila, že závěry Městského soudu v Praze a Vrchního soudu v Praze neměly oporu v provedeném dokazování. Jde prý o porušení základních práv a svobod. Krejčíř kritizoval i skutečnost, že je stíháný a souzený jako uprchlý. NS ale nenašel důvod k zásahu.

„Z podrobného a přesvědčivého odůvodnění rozhodnutí soudů obou stupňů vyplývá zjevná logická návaznost mezi provedenými důkazy, jejich hodnocením a učiněnými skutkovými zjištěními na straně jedné a právními závěry soudů na straně druhé,“ stojí v usnesení. Podle NS v kauze rozhodně nešlo o normální obchodní praktiky. Krejčířovo jednání prý vykazovalo „zcela zjevné znaky běžného kriminálního počínání“.

Spolu s Krejčířem vinila obžaloba z úniku také Milana Vítka, Jaroslava Kováře a Martina Haimanna. Kvůli amnestii exprezidenta Václava Klause, která se mimo jiné vztahovala na stíhání delší osmi let s trestní sazbou nižší než deset let, ale jejich stíhání skončilo.

Nesplacené clo

Čtveřice podle obžaloby od listopadu 2001 do ledna 2002 zneužívala při dovozu benzinu a nafty z Německa povolení nezajišťovat celní dluh. Muži tak nemuseli na hranicích platit clo hotově. Zákon takové povolení umožňoval, avšak dluh musel být uhrazen do deseti dnů. Obvinění ale peníze nespláceli, podle státního zástupce tak připravili stát na daních o 533 milionů korun. Odvolací soud nakonec škodu spočítal na 522 milionů.

V minulosti byl Krejčíř v Česku pravomocně odsouzen za daňové delikty, podvod s akciemi Teplárny Otrokovice a vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Trest deset a půl roku je proto souhrnný. Další zpřísnění Krejčířovi hrozí za údajnou snahu vytunelovat státní podnik Čepro a přípravu vraždy celníka.

Momentálně je Krejčíř ve vazbě v Jihoafrické republice. V srpnu jej tamní justice uznala vinným z únosu, pokusu o vraždu a pokusu o přechovávání drog. O trestu by měl soud rozhodnout 17. listopadu.